Denominarea leului costa Banca Nationala a Romaniei (BNR) aproximativ 30 de milioane de euro, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Insa, potrivit acestuia, avantajele introducerii leului greu vor fi mult mai mari. Cu alte cuvinte, denominarea se dovedeste o afacere rentabila pentru Banca Centrala.

Costurile BNR cu denominarea monedei nationale sunt cele mai mari pe termen scurt, dar pe termen mediu si lung aceste cheltuieli vor aduce avantaje foarte mari, a precizat ieri guvernatorul Bancii Centrale. El a mai spus ca 65% dintre cele 30 de milioane estimate ca fiind costurile, trecerii la leul greu reprezinta cheltuieli pentru baterea monedelor de metal, iar restul sumei - costurile pentru tiparirea noilor bancnote. Potrivit lui Isarescu, in patru ani, BNR ar fi avut costuri mai mari daca ar fi continuat emisiunea de bancnote si monede care este in circulatie in prezent. "Daca am fi scos din acest calcul monedele metalice, amortizarea ar fi fost si mai scurta, in circa 2 ani", a subliniat oficialul BNR. El a mai aratat ca "pentru BNR, de la orizontul de 5 ani incolo, sunt mult mai putine costuri si mai multe avantaje".

Totodata, guvernatorul a spus ca tiparirea noilor bancnote si baterea noilor monede este in sine o operatiune "extrem de avantajoasa". Asta pentru ca pe ansamblu costul fabricarii unei monede este mai mic decat valoarea ei nominala.

Denominare fara probleme

"Toate pregatirile sunt in grafic, nu vedem nici un fel de problema cu momentul 1 iulie, cu o singura exceptie - dezamagirea ca noile monede nu vor intra pe piata intr-o maniera abundenta", a mai aratat Isarescu. In acest context, el a afirmat ca se desparte cu bucurie de moneda cu foarte multe zerouri pentru ca deja devenise caraghioasa, inestetica si necredibila. Pe de alta parte, guvernatorul a explicat ca BNR s-a ferit sa introduca in circulatie o bancnota de 500 de lei noi (5.000.000 de lei vechi) pentru ca ar fi transmis un "mesaj puternic inflationist".

De altfel, el a mai spus ca dimensiunile noilor bancnote si monede, asemanatoare cu cele ale monedei unice europene, vor ajuta atat la un transport mai bun, cat si la trecerea mai usoara spre euro, proces care va avea loc in 2012-2014. Tocmai de aceea, Isarescu a accentuat ideea ca suma de 30 de milioane de euro care este cheltuita de BNR pentru trecerea la leul greu "nu are relevanta".

Pe de alta parte, guvernatorul a tinut sa precizeze ca pentru cateva luni populatia ar putea resimti "un mic disconfort fata de cele doua bancnote care circula in paralel". De aceea, el a dat asigurari ca Banca Centrala va retrage cu promptitudine bancnotele si monedele vechi si numai pentru nevoia de numerar din varfurile aprilie si decembrie "s-ar putea sa introduca atunci o parte din cupiurile vechi".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri