Alimentele s-au scumpit, in aprilie, fata de luna anterioara, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflatiei, de 0,52%, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuata evolutie a pretului unui produs, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Temerile exprimate, saptamana trecuta, de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, cu privire la scumpirea exagerata a uleiului comestibil s-au adeverit in aprilie, cand pretul acestui produs a inregistrat un avans de 9,72%. La o distanta de aproximativ 4,5 procente se plaseaza scumpirea fructelor proaspete, cu 5,22% si a citricelor cu 2,17%.

Cresteri semnificative de preturi, fata de luna martie, s-au mai produs la branza, 1,42%, unde branza de oaie s-a scumpit cel mai mult, si laptele de vaca, unde s-a remarcat o scumpire de 1,38%. Cartofii si ouale, in schimb, s-au ieftinit, cu 0,3%, respectiv cu 0,7%.

Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,46%, unde combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 2%. Autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit usor, cu 0,1%, iar medicamentele au suferit si ele o usoara ieftinire, nesemnificativa insa.

Tarifele serviciilor au scazut, in ansamblu, cu 0,4%, unde serviciile de telefonie fixa si ale transportului aerian s-au ieftinit cel mai mult. Inflatia s-a temperat, in aprilie, la 8,62%, fiind sub nivelul inregistrat in martie, de 8,63%, iar inflatia lunara - aprilie fata de martie - a fost de 0,52%, fiind influentata, in principal, de cresterea preturilor la marfurile alimentare, cu 1,05%.

Preturile au crescut, in medie, in perioada mai 2007 - aprilie 2008, fata de mai 2006 - aprilie 2007, in functie de indicele preturilor de consum, cu 6,3% si cu 6,4% in functie de indicele armonizat al preturilor de consum.
Analistii au luat in calcul o crestere anuala a preturilor cuprinsa intre 8,4% si 8,71% in aprilie si nu exclud ca, in iulie, inflatia sa atinga un nou varf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anuntate a gazelor si energiei electrice. Majoritatea economistilor au estimat o temperare a inflatiei in luna aprilie, asteptandu-se la o atenuare a cresterii preturilor si in luna mai.

In Romania, inflatia medie anuala a depasit valoarea de referinta odata cu integrarea tarii noastre in UE, se arata in Raportul de Convergenta al Comisiei Europene pe 2008. Rata medie anuala a inflatiei, in martie 2008, a fost de 5,9%, cu mult peste valoarea de referinta de 3,2%, iar CE se asteapta ca aceasta sa se distanteze si mai mult de pragul tinta in urmatoarele luni.

Presiunile salariale si consumul ridicat, cresterea preturilor la combustibil si slabirea semnificativa a monedei nationale, incepand cu a doua jumatate a anului trecut, au contribuit masiv la cresterea inflatiei. Aceasta a avut o medie de 4,9% in 2007 si se asteapta o crestere vertiginoasa in 2008, cu o medie aproape de 8%, pentru ca, in 2009, ritmul sa scada pana la aproape 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri