Inflatia ar putea atinge in Romania un nivel maxim de 9% in luna iulie, din cauza probabilelor majorari a pretului la electricitate, insa politicile fiscale si bugetare restrictive si o recolta buna ar putea sa o aduca la un nivel mai putin accentuat spre sfarsitul anului, relateaza Reuters.

"Inflatia ar putea atinge nivelul maxim, de 9%, in luna iulie, daca vor exista majorari de preturi administrate", a declarat pentru Reuters Dorin Mantescu, sef al departamentului de macroeconomie al Ministerului Economiei si Finantelor, intr-un interviu acordat agentiei Reuters si citat de NewsIn.

"Ar trebui sa vedem inflatia reducandu-se la 6-6,1% in decembrie, datorita unei recolte ce pare promitatoare, a unei moderari a costurilor globale de energie, a controlului cheltuielilor bugetare si a unor masuri recente de politica monetara", a adaugat acesta.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in usoara urcare progroza pentru inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 5,9% la 6%.

Accentuarea inflatiei, care a urcat la 8,63% in martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, a fortat banca centrala a Romaniei sa majoreze dobanda de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale, la 9,75%, prin intermediul a cinci decizii consecutive.

Insa Mantescu a precizat ca dobanda de politica monetara este destul de ridicata pentru a domoli inflatia, mai ales daca bugetul guvernamental va fi echilibrat, conform Reuters.

"Daca luam in calcul rezultatele bugetului consolidat pe primele patru luni si evolutia recenta a inflatiei, cred ca recentele majorari ale dobanzii de referinta sunt suficiente", a afirmat Mantescu.

Insa Mantescu a tinut sa sublinieze anumite riscuri legate de perspectiva dobanzii de politica monetara, generate de cererea interna care se mentine puternica, scrie Reuters.

Analistii financiar bancari declarau pentru NewsIn la inceputul acestei luni ca nivelul maxim al inflatiei anuale ar putea fi atins in luna iulie, ca urmare a amanarii majorarii unor preturi administrate, in special la gaz si electricitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mai putin de 20% din scolile din Romania au cabinete medicale