Romania a inregistrat, in martie, comparativ cu aceeasi luna din 2007, a treia crestere anuala a productiei industriale dintre statele membre UE, de 5,7%, dupa Irlanda, cu o crestere de 6,9% si Olanda, unde productia industriala a inregistrat un avans de 6,6%, transmite Eurostat, citat de NewsIn.
Potrivit biroului european de statistica, evolutia lunara a productiei industriale, in Romania, a fost de 0,7%, in conditiile in care productia a marcat un trend descendent in 15 state UE. Cele mai mari cresteri lunare s-au observat in Irlanda, cu o evolutie record, de 9,1%, si Olanda, unde productia a inregistrat un avans de 2,1%. Intre Romania si cele doua state s-ar afla Luxemburg, care, potrivit propriilor estimari, a avut o crestere lunara a productiei industriale de 1,6%.

Cele mai ample scaderi lunare ale productiei industriale s-au inregistrat in Danemarca, -6,1%, Estonia, -5,3%, Slovacia, -4,9% si Lituania, -4,7%.

Raportat la martie 2007, productia a scazut cel mai mult in Portugalia, - 6,2% si Grecia, -5,4%.

Comparativ cu februarie, in luna martie, productia industriala ajustata sezonier a scazut cu 0,2% in zona euro si cu 0,1% in UE. Comparativ cu martie 2007, productia industriala a urcat cu 2% in zona euro si cu 1,8% in UE.

Comparativ cu februarie, productia de energie electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 2,7% in zona euro si cu 1,6% in UE. Productia bunurilor intermediare a scazut cu 0,2% in ambele zone. Industria bunurilor de uz curent a coborat cu 0,5% in zona euro si cu 0,6% in UE. Productia bunurilor de capital a scazut cu 1,1%, respectiv cu 0,8%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere lunara a productiei de 1,5% in zona euro si de 1,6% in UE.

Comparativ cu martie 2007, productia de energie electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 5,8% in zona euro si cu 4,4% in UE, iar bunurile de capital s-au produs cu 4,1% mai mult in zona euro si cu 3,9% mai mult in UE. Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,1% in zona euro si cu 0,8% in UE.

Bunurile de uz curent s-au produs cu 0,9% mai putin, in martie 2008, comparativ cu martie 2007, in zona euro si cu 1% mai putin in UE. Industria bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere a productiei de 3,2% in zona euro si cu 1,1% in Uniune.

Productia industriala romaneasca a crescut, in martie, cu 6,7% fata de februarie si cu 2,9% fata de martie 2007, iar in primul trimestru al anului, fata de perioada similara din 2007, productia a avansat cu 5,4%, fiind sustinuta de cresteri la energia electrica si termica, gaze si apa, potrivit INS.

Productia industriala realizata in martie 2008, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 6,7%, datorata cresterii din industria extractiva, de 16,6%, si celei din industria prelucratoare, de 6,6%. Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut, insa, cu 2,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri