Romania sustine, complementar proiectului oleoductului PEOP, construirea la Constanta a unui terminal de gaz natural lichefiat, care poate aduce o contributie importanta la asigurarea securitatii energetice europene, a declarat presedintele Traian Basescu, potrivit NewsIn.
Traian Basescu a afirmat ca din punctul de vedere al Romaniei, securitatea energetica europeana depinde, in mare masura, de modul in care Uniunea se implica in zona Marii Negre si, dincolo de ea, spre Marea Caspica. Regiunea este vitala pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare cu energie ale UE, tara noastra sustinand in acest sens cu prioritate realizarea proiectelor Nabucco si PEOP -Constanta-Trieste, a precizat seful statului.

"Tin sa reafirm ca, in viziunea noastra, gazoductul Nabucco este o prioritate a politicii energetice europene. Cu sprijinul tuturor partenerilor implicati in proiect, el poate asigura diversificarea atat a surselor, cat si a rutelor de aprovizionare. Oleoductul PEOP este un alt proiect atractiv, mai ales pentru ca ofera cea mai directa si sigura ruta de transport al petrolului caspic si din Orientul Mijlociu spre Europa. Sustinem, complementar, construirea la Constanta, la malul Marii Negre, a unui terminal de gaz natural lichefiat, terminal ce poate aduce o contributie importanta la asigurarea securitatii energetice europene", a aratat presedintele Basescu.

Seful statului a subliniat ca Romania a fost si continua sa fie un promotor al ideii de securitate energetica si al importantei crearii de surse alternative de energie, ca, de exemplu, energiile regenerabile.

"Romania si-a propus o tinta ambitioasa, de 24% energie regenerabila in total consum energetic in anul 2020. In negocierile actuale, pentru noi este important ca tintele intermediare pentru atingerea procentului de 24% sa fie orientative si nu fie obligatorii, iar transferul certificatelor de origine sa se faca numai cu acordul statelor membre.

Pe langa importanta transferului tehnologic in procesul de „inverzire” a politicii energetice, este foarte important sa incurajam, inclusiv prin bonusuri fiscale, consumatorii, in primul rand cei casnici, sa recurga a alimentarea cu energie din astfel de surse regenerabile", a mai spus Traian Basescu.

De asemenea, energia nucleara reprezinta o parte a solutiei pentru combaterea schimbarilor climatice.

Presedintele a afirmat ca Romania isi propune extinderea capacitatilor nuclearo-electrice, acordand atentie sporita standardelor de securitate nucleara.

Un demers important este realizarea unei pozitii unitare a statelor membre ale Uniunii Europene in domeniul energiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri