Dupa primele trei luni ale anului trecut, investitiile straine directe ajunsesera la 1,3 miliarde euro si acopereau 43% din deficitul de cont curent de la acea vreme.

Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie - martie 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat mai mult de jumatate (57,2%), iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 42,8%.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Ponderea acestora in investitiile straine directe in primul trimestru din 2008 a crescut usor fata de primele trei luni din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau o treime din total.

Citeste si:

Fata de februarie 2008, investitiile straine directe au avansat, in martie, cu 37,7%. Investitiile straine directe insumasera, in primele doua luni din acest an, 1,22 miliarde euro, dar acopereau intr-o mai mare masura (55,5%) deficitul de cont curent.

Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 10,9% in primele trei luni ale acestui an, pana la 3,519 miliarde euro, ca urmare a dezechilibrarii mai accentuate a balantei comerciale

Investitiile straine directe in Romania au scazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,069 miliarde euro si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.