"Noul indice va permite expertilor si autoritatilor sa evalueze progresul fiecarei tari in parte in reformele efectuate pe trei segmente principale – eficienta energetica, evolutia surselor de energie regenerabila si politicile care vizeaza schimbarile de clima", se arata in comunicatul transmis de BERD, citat de NewsIn.

Indicele ISE - Index of Sustainable Energy – va avea valori cuprinse intre 0 si 1, iar limita inferioara indica, pentru respectivul stat, lipsa din piata a institutiilor si stimulentelor pentru implementarea solutiilor de energie sustenabila. De asemenea, cu cat indicele este mai aproae de 0, cu atat rezultatele activitatii energetice ale statului sunt mai slabe, care ar urma sa se reflecte in niveluri ridicate ale intensitatii energetice si emisiilor de dioxid de carbon, dar si in folosirea foarte limitata a surselor de energie renegerabila.

Valoarea maxima, 1, va fi atribuita statelor cu politici si rezultate energetice suficient de bune pentru a se plasa in prima cincime a clasamentului la nivel global.

Citeste si:

Indicele ISE reflecta contraste flagrante intre strategiile energetice si practicile din regiune. Statele din Europa de Vest au, per ansamblu, calificative apropiate de 0,8, in timp ce noile state membre ale Uniunii Europene se situeaza la 0,5 sau usor peste aceasta valoare, cu exceptia Estoniei, care are cu putin sub 0,5 unitati.

Indicele dezvaluie legaturile complexe intre institutii si rezultatele in domeniul energetic, insa autorii subliniaza faptul ca infiintarea unor institutii specializate nu atrage imediat rezultate mai bune, deoarece consolidarea se petrece, in unele cazuri, cu intarziere.

Pe de alta parte, exista state cu rezultate relativ bune, din punctul de vedere al intensitatii energetice si emisiilor poluante, precum Albania, Georgia sau Bosnia Hertegovina, care nu au o structura institutionala avansata. Acest lucru este explicabil prin sursele semnificative de energie regenerabila de care aceste tari dispun (uzine hidroelectrice), combinate cu industrii mai putin energointensive si un nivel relativ scazut al productiei in economie.