Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat un nou indice, care va evalua politica si eficienta energetica a statelor in care isi desfasoara activitatea institutia, a anuntat BERD.
"Noul indice va permite expertilor si autoritatilor sa evalueze progresul fiecarei tari in parte in reformele efectuate pe trei segmente principale – eficienta energetica, evolutia surselor de energie regenerabila si politicile care vizeaza schimbarile de clima", se arata in comunicatul transmis de BERD, citat de NewsIn.

Indicele ISE - Index of Sustainable Energy – va avea valori cuprinse intre 0 si 1, iar limita inferioara indica, pentru respectivul stat, lipsa din piata a institutiilor si stimulentelor pentru implementarea solutiilor de energie sustenabila. De asemenea, cu cat indicele este mai aproae de 0, cu atat rezultatele activitatii energetice ale statului sunt mai slabe, care ar urma sa se reflecte in niveluri ridicate ale intensitatii energetice si emisiilor de dioxid de carbon, dar si in folosirea foarte limitata a surselor de energie renegerabila.

Valoarea maxima, 1, va fi atribuita statelor cu politici si rezultate energetice suficient de bune pentru a se plasa in prima cincime a clasamentului la nivel global.

Indicele ISE reflecta contraste flagrante intre strategiile energetice si practicile din regiune. Statele din Europa de Vest au, per ansamblu, calificative apropiate de 0,8, in timp ce noile state membre ale Uniunii Europene se situeaza la 0,5 sau usor peste aceasta valoare, cu exceptia Estoniei, care are cu putin sub 0,5 unitati.

Indicele dezvaluie legaturile complexe intre institutii si rezultatele in domeniul energetic, insa autorii subliniaza faptul ca infiintarea unor institutii specializate nu atrage imediat rezultate mai bune, deoarece consolidarea se petrece, in unele cazuri, cu intarziere.

Pe de alta parte, exista state cu rezultate relativ bune, din punctul de vedere al intensitatii energetice si emisiilor poluante, precum Albania, Georgia sau Bosnia Hertegovina, care nu au o structura institutionala avansata. Acest lucru este explicabil prin sursele semnificative de energie regenerabila de care aceste tari dispun (uzine hidroelectrice), combinate cu industrii mai putin energointensive si un nivel relativ scazut al productiei in economie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri