Phelps nu ofera estimari cu privire la nivelul la care ar putea ajunge deficitul de cont curent al Romaniei.

Deficitul de cont curent a sporit in primele trei luni din acest an cu 10,9% fata de intervalul echivalent din 2007, ritm dublu fata de cel din februarie, ca urmare a adancirii cu 9,9% a deficitului comercial si cu 10,8% a celui de pe partea veniturilor.

Economistul considera ca dinamismul este conceptul cheie cu care trebuie sa opereze economiile emergente din Europa de Est.

Citeste si:

"Dezvoltarea unei economii dinamice este cel mai important lucru acum. Un nivel crescut al productivitatii este bun pentru ca permite construirea de temelii care nu se prabusesc la cutremure si face posibil ca oamenii sa aiba locuri de munca", a declarat Phelps.

Vorbind despre efectele crizei financiare globale asupra economiilor reale est europene si despre asteptarile pe care ar trebui sa le aiba acum antreprenorii romani, Phelps apreciaza ca Europa de Est nu poate sa nu fie afectata de aceasta schimbare majora in ceea ce priveste nivelul investitiilor, dezvoltarea si ocuparea fortei de munca in economia americana.