"In urma finalizarii contractului de privatizare pentru Automobile Craiova SA, AVAS a primit mai multe solicitari din partea SIF Oltenia pentru efectuarea unui schimb de actiuni - operatiune posibila, conform prevederilor contractului de privatizare semnat de AVAS cu Ford. AVAS a respins toate ofertele SIF Oltenia, inclusiv cea privind transferul actiunilor detinute la SNAM, IOR si Cerealcom in schimbul pachetului de 22,06% din capitalul social deþinut de SIF la ACSA (n.red. - Automobile Craiova SA), considerand tranzactiile inechitabile", se arata in comunicatul de presa.

Conform sursei citate, cea mai buna solutie este o intelegere directa intre cei doi actionari privati, Ford si SIF Oltenia.

La inceputul saptamanii trecute patronatele din industria apelor minerale acuzau o intelegere intre AVAS si SIF Oltenia privind cedarea actiunilor SNAM fapt ce ar duce la un monopol privat asupra resurselor de ape minerale. Acestea au amenintat ca daca se va ajunge la acest schimb vor cere in instanta anulare acestuia, iar daca solicitarea nu va avea castig de cauza vor merge pentru solutionare la Comisia Europeana.

Citeste si:

Conform presedintelui Patronatului Apelor Minerale APEMIN, Octavian Cretu, schimbul propus va avea consecinte negative asupra incasarilor la bugetul statului, cat si asupra pietei si a mediului concurential.

Reprezentantii APEMIN au mai declarat ca in industria apelor minerale s-a investit pana acum peste un miliard de euro de catre 26 de firme private romane si straine (Coca Cola, European Drinks, Romaqua. Peral Harghitei, Pepsi Cola etc.), care, ca urmare a existentei SNAM, au statutul de consumatori captivi, iar prin transferarea actiunilor de catre AVAS vor fi pusi la discretia unei firme private impreuna cu invetitiile facute.

Potrivit presedintelui SNAM, Iosif Nagy, societatea a inregistrat in 2007 un profit de 30 miliarde lei vechi, din care s-au platit impozitele, taxele, redeventa precum si dividendele, iar cifra de afaceri a fost de 100 miliarde de lei vechi.