Investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro cat insumau in 2006, potrivit biroului european de statistica Eurostat, in timp ce valoarea investitiilor in tara vecina, Bulgaria, au fost in crestere cu cel putin 100 de milioane euro.
Principalul investitor in Romania a fost, si in 2007, si in 2006, Elevetia, cu 400 milioane euro investiti anul trecut si cu 300 milioane de euro in 2006. Ca investitori extracomunitari, SUA si Canada au investit, fiecare, anul trecut si in urma cu doi ani, cate 100 milioane euro, mai arata Eurostat.

Investitorii romani si-au concentrat, anul trecut, capitaluri de pana la 50 milioane euro in SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India, Brazilia si Rusia, dar au renuntat la proiecte cu o valoare totala de 100 milioane de euro in spatiul comunitar.

In 2006, Romania a investit cate 200 de milioane de euro in UE si in afara acesteia, din care 100 de milioane in Rusia. In SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India si Brazilia, investitiile provenite din Romania s-au mentinut sub pragul de 50 de milioane euro.

Investitiile straine directe in Romania au scazut, anul trecut, cu 22,3% pana la 7,069 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%, potrivit BNR.

Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii pachetului majoritar din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din 2007 se ridica la aproximativ 6,9 miliarde euro. In aceste conditii, in 2007 se remarca o crestere usoara - cu 2,4% - a investitiilor straine directe.

In 2006, investitiile straine directe, de 9,1 miliarde euro, au acoperit aproape in totalitate (89,6%) deficitul de cont curent din acel an, de 10,156 miliarde euro.

Pe de alta parte, investitiile straine directe au urcat, in primele doua luni ale acestui an, la 1,22 miliarde euro, cu 40% peste nivelul din acelasi interval din 2007, si au acoperit peste jumatate (55,5%) din deficitul de cont curent, proportie superioara celei de anul trecut, anunta, la mijlocul lunii aprilie, banca centrala.

Dupa primele doua luni ale anului trecut, investitiile straine directe ajunsesera la 870 milioane euro si acopereau 42,5% din deficitul de cont curent de la acea vreme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri