Sase luni i-au trebuit Guvernului sa inteleaga sau sa recunoasca esecul cotei unice de impozitare. Mai grav este ca nota de plata a experimentului se va sparge in capul cetateanului prin marirea TVA si cresterea inflatiei.

Guvernul a pierdut pariul cu Fondul Monetar International (FMI) pe baza cotei unice de 16%. Sa ne amintim ca inca de la inceputul anului, cand ministrul de Finante, Ionut Popescu, a anuntat ca va introduce cota unica de 16%, expertii FMI au atentionat autoritatile de la Bucuresti ca incasarile bugetare o vor lua la vale, iar pierderea de bani trebuie compensata cu cresterea TVA de la 19% la 22%. Insa, Guvernul a cerut amanarea revizuirii acordul stand-by pentru mijlocul anului, cand incasarile la buget ar fi trebuit sa arate bine ca urmare a fiscalizarii economiei negre. Rezultatul? Veniturile la bugetul de stat au cazut de la 30% la 29% ca pondere in produsul intern brut. Prin comparatie, in statele din Uniunea Europeana, acest indicator se apropie de 40% din PIB, in timp ce in Bulgaria este de 36% din PIB. Problema este ca Romania are nevoie de bani la buget pentru a face fata provocarilor din anul 2007, spune profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante.

CRESTERI DE PRETURI.

"Se consemneaza esecul cotei unice", spune analistul economic Ilie Serbanescu. Grav este ca experimentul Guvernul va fi platit de fiecare roman in parte. Daca in urma introducerii cotei unice nu au avut de castigat mai mult de 300.000-400.000 de salariati, cei care au avut salarii foarte mari, majorarea TVA va fi platita atat de saraci, cat si de bogati, spune Ilie Serbanescu. "Nu e normal si nici moral. Insa, dezechilibrul creat prin intermediul consumului, care a luat-o razna gratie cadoului substantial facut de Guvern celor 3-4 sute de mii de oameni care au beneficiat de cota unica, va fi platit de toti romanii, inclusiv de nevoiasii care nu au obtinut nimic din aceasta masura", explica analistul economic. El adauga ca si actuala putere nu face decat ceea ce s-a facut mereu in perioada post-decembrista, adica "se privatiza profitul si se socializeaza pierderile".

INFLATIE.

Cresterea TVA va pune bete-n roata procesului de dezinflatie, spune profesorul Daniel Daianu, fostul ministru de Finante. "Nu numai ca anul acesta vom rata tinta de inflatie, insa si in 2006 vom avea o inflatie de 6%-7%, cu circa 1-2 puncte procentuale peste prognoza, ceea ce nu da prea bine in anul dinaintea aderarii", spune Daianu.

Nivelul inflatiei pentru acest an, discutat si convenit in negocierile din aceste zile cu expertii FMI, este de 7,5%, cu 0,5 puncte mai mare decat cel stabilit initial, si de 6%-7% in 2006. Pe de alta parte, aprecierea leului dublata de dezinflatia incetinita va descuraja exporturile si va sustine importurile, apreciaza Daniel Daianu.

INSTABILITATE.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, spune ca marirea TVA va produce neplaceri nu numai asupra populatiei, ci si firmelor si mediului de afaceri. "Dupa un inceput bun ne-am trezit cu 12 modificari de impozite si acum cu al 13-lea. Toate aceste modificari determina o derutare a agentilor economici, care resimt o mare instabilitate si lipsa de predictibilitate", spune Ovidiu Nicolescu. El adauga ca firmele acuza schimbarile prea dese ale fiscalitatii, precum si faptul ca Guvernul nu a consultat mediul de afaceri atunci cand a decis cresterea TVA. "Anuntul trebuia precedat de o intalnire cu oamenii de afaceri, cu sindicatele, in care sa se prezinte o analiza, sa se spuna care sunt cauzele si consecintele", sustine Nicolescu.

SCHIMBARI.

Majorarea TVA va fi corelata cu un program de reducere treptata, cu doua-trei procente anual, a contributiilor de asigurari sociale, obiectivul autoritatilor fiind ca nivelul CAS sa scada cu noua-zece puncte procentuale fata de nivelul actual, pana la sfarsitul anului 2008.

Totodata, politica fiscala va fi modificata radical. Profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobanzile si castigurile din piata de capital vor fi impozitate cu aceeasi cota, 16%. Astfel, Guvernul va reusi sa puna in practica ceea ce a promis la inceputul anului: cota unica de impozitare.

RECTIFICAREA BUGETARA

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a prezentat Guvernului proiectul de rectificare a bugetului pentru acest an, care se va realiza la un curs valutar de 37.500 de lei pentru un euro. Principalele ministere care vor beneficia de fonduri suplimentare sunt Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei pentru proiectele incluse ca obligatii in clauza de salvgardare in procesul de aderare la UE , dar si Ministerul Sanatatii, in principal pentru medicamentele gratuite sau compensate. Ministerele ale caror fonduri vor fi reduse sunt, in principal, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Agriculturii, ca urmare a diferentelor de curs valutar calculate la creditele externe contractate si a reducerii subventiilor. Autoritatile romane au convenit cu reprezentantii FMI sa reduca cheltuielile de personal prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar la 0,75% din PIB in acest an. Astfel, vor fi sistate toate angajarile in perioada 1 iulie-31 decembrie 2005, inclusiv pe posturile care vor ramane vacante in acest interval.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri