"In primele trei luni ale anului, atunci cand am avut obiectivul de a introduce exercitiul bugetar pe o linie prudenta, nu am alocat sume, dar incepand cu aceasta luna incepem sa alocam sume pentru persoanele care trebuie despagubite, fie pentru deportari - avem in vedere persoanele care au locuit in Basarabia, Bucovina sau Cadrilater - sau pentru cele care solicita sume de bani in contul proprietatilor care nu pot fi retrocedate in natura", a ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Fondurile pentru despagubirile in numerar, acordate persoanelor ale caror imobile au fost confiscate in perioada comunista, vor fi asigurate si de la bugetul de stat, pana la listarea Fondului Proprietatea, nu doar din dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fond, a decis Guvernul.

Guvernul a modificat, in sedinta de miercuri, ordonanta de urgenta pentru modificarea legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, in sensul acordarii posibilitatii de a suplimenta fondul din care se acorda despagubirile pentru fostii proprietari din bugetul de stat.

Citeste si:

Potrivit noilor reglementari, sursele de finantare din care se vor acorda despagubiri in numerar fostilor proprietari ale caror imobile au fost abuziv confiscate, pana la listarea Fondului Proprietatea, se vor asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea si in completare de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului Economiei si Finantelor.

Sumele prevazute in bugetul ministerului Economiei si Finantelor pentru aplicarea acestor reglementari se transfera la solicitarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate anul trecut (OUG 81/2007), persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri pentru imobilele abuziv confiscate pot opta pentru despagubiri in numerar, in limita sumei de 500.000 lei, in transe egale, intr-o perioada de maximum doi ani. Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigurau, pana la listarea la bursa a Fondului, din dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea.