Scumpirea petrolului are deja un efect inflationist la nivel global si este aproape inevitabil un impact negativ asupra cresterii economice, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Impactul inflationist al scumpirii petrolului e deja aici si, daca ar fi sa exprim o judecata mai degraba economica, este aproape inevitabil si un impact recesionist la nivel global", a declarat Isarescu.

Situatia actuala, in care pretul petrolului a depasit pragul de 135 dolari/baril, ii reaminteste guvernatorului de perioada celor doua socuri petroliere din anii '70, care au afectat puternic economia mondiala.

"Sper totusi sa evitam situatia anilor '70 si sa nu se ajunga la stagflatie", a adaugat el.

"Am un sentiment extrem de puternic de deja vu, legat si de inceputurile cariereui mele profesionale, in anii '70, cand am asistat la prima majorare istorica a pretului petrolului de la 2 la 12 dolari/baril, iar economia mondiala era bulversata. Acest lucru s-a repetat sase ani mai tarziu, in 1979, la al doilea val de scumpire", cand petrolul a ajuns la 35 dolari/baril, a spus guvernatorul.

Anii '70 au fost marcati de cele doua mari "socuri petroliere", generate de decizia cartelului petrolier OPEC de a majora pretul petrolului. Astfel, dupa 30 de ani de crestere economica aproape neintrerupta dupa al Doilea Razboi Mondial, tarile dezvoltate din Europa Occidentala si America de Nord au asistat la accentuarea inflatiei, la incetinirea semnificativa a cresterii economice (sau stagnare economica) si la explozia somajului, situatie denumita de economisti "stagflatie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri