Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca, calculat dupa numarul de zile lucratoare, a scazut cu 1,65% fata de ultimul trimestru din 2007 si a crescut cu 19,51% fata de primul trimestru al anului trecut, transmite Institutul National de Statistica (INS).
In forma bruta neajustata, fata de aceleasi perioade de comparatie, scaderea a fost de 1,71%, iar cresterea, de 19,41%. Cheltuielile salariale (directe), dar si cele indirecte sunt componentele principale ale costului orar al fortei de munca.

Fata de ultimul trimestru din 2007, scaderi semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, au avut loc in industria extractiva (14,87%), energie electrica si termica, gaze si apa (5,39%), hoteluri si restaurante (3,38%) si transport, depozitare si comunicatii (3,18%). Cresteri importante s-au inregistrat in activitatile din invatamant (16,18%), comert (5,52%) si tranzactii imobiliare (4,17%)

In trimestrul I din 2008, scaderea fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,67%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale), de 1,57%. Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,71% si, respectiv 1,68%.

Comparativ cu primul trimestru din 2007, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, au avut loc in invatamant (44,78%), in administratie publica (33,49) si sanatate si asistenta sociala (31,12%). Cresterea cea mai mica a avut loc in intermedieri financiare (4,98%), urmata de cea din industria extractiva (10,81%) si hoteluri si restaurante (11,12%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare - in privinta cheltuielilor salariale cu forta de munca, a fost de 19,48%, iar pentru indicii in forma neajustata, de 19,37%. Componenta privind cheltuielile indirecte a inregistrat cresteri de 19,62%, respectiv 19,53%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri