Dolarul se mentine langa pragul de 3 lei

Cu o saptamana inainte de denominarea monedei nationale, cursul mediu fata de principalele monede nu a cunoscut schimbari semnificative.

Euro s-a mentinut in deja clasicul de acum, 3,61 - 3,62 dolari, chiar daca vanzarile de valuta facute de exportatori sau bancile comerciale ar fi trebuit sa aduca moneda unica sub pragul de la 3,6 lei.

Dolarul a inregistrat variatii zilnice de curs, cea mai semnificativa inregistrandu-se luni, cand a coborat cu 245 de unitati, la 2,9566 lei. Finalul de saptamana a readus moneda verde in apropierea pragului psihologic de 3 lei, care nu a mai fost atins din data de 15 iunie.

Pe piata monetara nu au existat schimbari semnificative ale dobanzile interbancare, cele la un an mentinandu-se sub pragul de 10 la suta, la 6,19 - 9,59 la suta, in timp ce cele la o zi si o saptamana au "inghetat", din ultima decada a lui mai, la 7 - 8 la suta.

Euro a atins vinerea trecuta, pe pietele asiatice, pentru cateva minute, un minim de 1,1981 dolari, valoare care nu a mai fost atinsa din 4 august 2004.
Scaderea monedei unice a fost provocata de temerile investitorilor privind posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa reduca dobanda de referinta, dupa ce Banca Centrala a Suediei a micsorat-o marti, de la 2 la 1,5 la suta. In schimb, dobanda americana este asteptata sa creasca de la 3 la 3,25 la suta, in cursul acestei saptamani. Cu toate acestea pragul de 1,20 dolari s-a dovedit unul foarte solid, euro revenind pe pietele americane in apropierea pragului de 1,21 dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri