Firmele mici si mijlocii (IMM) acumuleaza doua treimi din valoarea totala a incidentelor majore de plata si 78% din numarul acestora, a declarat, citat de NewsIn, directorul diviziei de stabilitate financiara a BNR, Ion Dragulin.
"Capacitatea IMM-urilor de a face fata unor eventuale socuri s-a deteriorat usor, pe fondul majorarii restantelor si a incidentelor de neplata", a explicat marti directorul Dragulin.

Potrivit datelor BNR, cea mai mare parte a creditelor luate de IMM-uri sunt garantate ipotecar, insa cea mai mare parte a restantelor pentru imprumuturile contractate de IMM-uri este pentru creditele fara garantii.

Volumul creditelor luate de la banci de firmele mici si mijlocii a avansat cu 13% in intervalul ianuarie - martie 2008, in conditiile in care la sfarsitul lui 2007 creditarea catre IMM-uri avansase cu 69% fata de finalul anului anterior.

In principal, IMM-urile se finanteaza pentru nevoile de trezorerie, precum plata salariilor, insa o pondere importanta o au si finantarile pentru echipamente, urmate de cele pentru bunuri imobiliare.

Aproape doua treimi din firmele mici si mijlocii care apeleaza la finantarea externa pe termen mediu si lung provin din comert si servicii, in timp ce 18% sunt IMM-uri din industrie, 8% din constructii si doar cate 5% din agricultura sau domeniul energetic.

Ponderea finantarii externe pe termen mediu si lung a IMM-urilor ajunsese la sfarsitul lui martie 2008 la aproximativ 36% din totalul imprumuturilor catre companiile nefinanciare, reprezentand peste 5 miliarde euro.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a IMM-urilor scazuse la 17,5% in iunie 2007, de la aproape 27% in decembrie 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri