INS: Managerii firmelor estimeaza mai multa productie in industrie si cresteri de preturi

Managerii companiilor din Romania estimeaza, pentru perioada mai-iulie 2008, cresteri ale productiei in constructii, industria prelucratoare, comert si servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, dar se asteapta si la cresteri de preturi, transmite Institutul National de Statistica (INS).

Managerii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei, la un sold conjunctural de 21%. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de +26%. Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate.

Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +29%), intr-un ritm mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +25%). Conform estimarilor din luna mai 2008, pentru urmatoarele trei luni, productia va creste in constructii (sold conjunctural +46%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +40%). Referitor la numarul de salariati, se asteapta, de asemenea, o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +26%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi, in perioada urmatoare, aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +50%). Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +36%).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%). Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de +25%. In luna mai, volumul de marfa va permite vanzarile cu amanuntul (94% din opinii).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+13% sold conjunctural). Managerii firmelor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +49%). Situatia economica din servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna (sold conjunctural +19%).

Pe primul loc in aprecierea cresterii cifrei de afaceri se plaseaza companiile mari, cu 250-499 de salariati, la care soldul conjunctural inregistrat este de +47%, urmate de firmele mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de +25% si de companiile foarte mari, cu 500 de salariati si peste, sold conjunctural de +24%.

Conform estimarilor din luna mai 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +25%). In servicii, se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste si ele in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +28%).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri