"Indiferent de metoda de privatizare, prin listare la bursa sau prin negociere directa, important este sa se tina cont de mentinerea obiectului de activitate, pentru ca obiectivul Ministerului Agriculturii este sa existe un prestator de servicii specializat in domeniul imbunatatirilor funciare. Prin urmare, nu metoda conteaza, ci este important sa existe transparenta si caietul de sarcini sa respecte obiectivul de mentinere a activitatii SNIF. Daca nu va exista transparenta, aceasta privatizare va fi un esec", a spus secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

Secretarul de stat a precizat ca metoda de privatizare stabilita de Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniului Statului (ADS), respectiv prin negociere directa, va fi aprobata prin Hotarare de Guvern.

"Dupa ce metoda de privatizare va fi aprobata, va fi elaborat caietul de sarcini si vom urmari pana la capat daca obiectivele vor fi respesctate. Alaturi de mentinerea obiectului de activitate, intentionam sa impunem sa se respecte si integritatea patrimoniului. In principiu, privatizarea SNIF se va finaliza pana in luna august", a mentionat Albu.

Consiliul de Administratie al ADS a decis, saptamana trecuta, ca Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va fi privatizata prin negociere directa, nu prin vanzare de actiuni cum se stabilise initial.

Citeste si:

Angajatii SNIF au pichetat saptamana trecuta sediul MADR si au cerut ministerului sa emita un ordin pentru ca SNIF sa se privatizeze prin metoda negocierii directe, ci nu prin vanzarea de actiuni, asa cum a decis ADS. Secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, a declarat, saptamana trecuta, ca ministerul nu poate sa stabileasca printr-un act normativ metoda de privatizare a SNIF, dar a solicitat ADS sa rediscute modalitatea de privatizare.

Guvernul a decis, la sfarsitul lunii august 2007, instituirea administrarii speciale la SNIF. Potrivit actului normativ, "ADS exercita in numele statului prerogativele ce decurg din calitatea de unic actionar al SNIF pana la finalizarea privatizarii". De asemenea, MADR realizeaza un studiu privind planul de privatizare, pe baza caruia se vor propune mai multe alternative de privatizare. Atat planul de privatizare, cat si procedura de privatizare trebuie aprobate de consiliul de administratie al ADS.

Potrivit legii, administrarea speciala in perioada de privatizare se instituie la societatile comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice detine un pachet majoritar de actiuni, aflate in proces de privatizare, prin ordin de ministru. De la data instituirii procedurii de administrare speciala, se adopta o serie de masuri exceptionale. Astfel, nicio regie autonoma, companie nationala sau societate comerciala nu are dreptul sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa servicii (electricitate, gaze naturale, apa) catre societate.

In schimb, societatea este obligata sa intocmeasca un grafic de reesalonare a obligatiilor restante catre furnizorii de servicii si sa achite anumite rate potrivit graficului. Doar daca acest grafic nu este respectat, furnizorii pot sa intrerupa serviciile respective.