Romania are de refinantat 5,1 miliarde dolari din datoria publica in urmatorul an si, in cazul unei "aterizari fortate" a economiei, ar putea avea nevoie de inca 12,7 miliarde dolari (circa 8 miliarde euro) in aceeasi perioada, arata un raport al Moody’s, publicat joi.
Agentia de rating ia in calcul doua scenarii, unul moderat - in care socurile inregistrate de economia Romaniei ar fi de amploare mai redusa - si unul pesimist, in cazul in care dezechilibrele macroeconomice genera o aterizare fortata a economiei.

Astfel, in cazul scenariului moderat, datoriei care va trebui refinantata in urmatoarele 12 luni i s-ar adauga 8,8 miliarde dolari, ducand necesarul de finantare al Romaniei in urmatorul an la 13,9 miliarde dolari (echivalentul a 7,5% din produsul intern brut), arata estimarile agentiei de rating citate de NewsIn.

In schimb, scenariul pesimist prevede un necesar suplimentar de finantare de 12,7 miliarde dolari in urmatorul an, ceea ce ar urca datoria refinantata totala in aceeasi perioada la 17,8 miliarde dolari (9,6% din PIB).

Concluziile prezentate mai sus au fost formulate in cel mai recent raport al agentiei de evaluare financiara, referitor la riscurile care ameninta, in urmatoarele 12-18 luni ratingurile de tara ale statelor emergente din Europa.

Riscuri pentru Romania si Ungaria, din cauza lipsei unor investitori locali de anvergura

Economistii de la Moody’s apreciaza ca sumele estimate pentru datoriile publice nu sunt excesive, ceea ce inseamna ca, in majoritatea cazurilor, tarile s-ar putea finanta de pe pietele de capital, dar cu costuri mai mari.

"Pe de alta parte, este dificil sa anticipam cum vor reactiona pietele de capital la eventuale crize si este posibil ca finantarile solicitate sa nu fie disponibile la orice pret. Economiile mai mari, precum Romania, Polonia, Ungaria sau Cehia sunt expunse unor riscuri potentiale mai mari, din cauza volumelor mai mari de finantare de care ar avea nevoie", mai considera specialistii de la Moody’s.

Ei vad riscuri mai mari in special pentru Romania si Ungaria, in conditiile in care baza de investitori locali in aceste doua state este mai redusa, in ciuda faptului ca ambele apartin Uniunii Europene.

Romania, in grupa de risc mediu

In acelasi raport, agentia de rating include Romania in grupa de mijoc dupa riscurile pentru o eventuala retrogradare, cu presiuni moderate asupra ratingului de tara, alaturi de Polonia si Croatia.

Grupa cu presiuni semnificative este compusa din Ungaria, Letonia si Lituania, iar cea a economiilor rezistente la socuri majore cuprinde Islanda, Estonia, Bulgaria, Kazahstanul si Cehia.

Tarile din grupa Romaniei risca, in cazul unei aterizari fortate, "o crestere medie sau chiar destul de mare a datoriei publice, ceea ce ar pune la indoiala soliditatea financiara a guvernelor pe termen lung", se mai arata in raport.

Prin "hard landing", analistii de la Moody’s definesc socurile cu care se poate confrunta o economie care a rulat, timp de mai multi ani, un deficit mare de cont curent, asociat unei cresteri puternice a creditarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri