Tinta Guvernului de crestere a veniturilor la bugetul de stat pana la 39,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an este nerealista, un nivel realizabil fiind de cel mult 33,5% din PIB, a declarat Kenneth Orchard, senior economist al Moody’s, pentru NewsIn.
"In general, pentru orice guvern, o crestere cu mai mult de doua puncte procentuale pe an a ponderii veniturilor bugetare in PIB este foarte greu de realizat", a explicat Orchard.

In 2007, veniturile bugetare au ajuns la 31,4% din PIB, in conditiile in care Guvernul tintea un nivel de 36,9% din PIB pentru anul trecut. Fata de 2006, ponderea veniturilor in PIB a crescut, anul trecut, cu 0,6 puncte procentuale.

Pentru acest an, Guvernul si-a propus un deficit bugetar de 2,7% din PIB dupa standardele romanesti (circa 3,2% calculat conform ESA95), insa ministrul Vosganian a declarat ca vrea sa reduca deficitul bugetar spre 2% din PIB si a precizat ca a inaintat guvernului un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008.

Comentariile analistului de la Moody's sunt asemanatoare cu cele ale unor analisti din piata romaneasca, care sunt sceptici ca planurile bugetare ale guvernului pentru acest an sunt solide, in conditiile in care veniturile sunt mult supraevaluate in buget, iar cheltuielile nu pot fi mult reduse intr-un an electoral.

"Bugetul pe 2008 propus de guvern si aprobat de parlament la finalul anului trecut nu are aproape nici o legatura cu realitatea economica", comentau analistii Raiffeisen, intr-un raport din februarie.

Economistul de la Moody’s recomanda Guvernului adoptarea unei planificari multianuale a bugetului, proiect luat in calcul, de altfel, si de Ministerul Economiei si Finantelor, potrivit unei declaratii a ministrului Vosganian.

"Planificarea multianuala s-a dovedit benefica pentru multe alte state, iar in Romania sunt multe conditii care ar sustine o astfel de evolutie, avand in vedere haosul din mediul politic", a spus Orchard.

Nevoie de reforme structurale pentru intrarea in zona euro in 2014

"In plus, in locul programarii bugetului pe ministere, Guvernul ar trebui sa adopte o solutie mai eficienta pentru dezvoltarea zonelor defavorizate ale tarii", a adaugat reprezentantul agentiei de rating.

Pe de alta parte, pe termen mai lung, economistul de la Moody’s spune ca accelerarea reformelor structurale este esentiala pentru atingerea obiectivului de aderare la zona euro in 2014, in conditiile in care banca centrala reuseste sa duca inflatia in jos, dar economia Romaniei continua sa creasca intr-un ritm alert.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a insistat de mai multe ori in ultimul an asupra nevoii de reforme structurale si de politici fiscale restrictive, in conditiile in care inflatia a iesit cu mult din tinta.

"In contextul macroeconomic actual, consiliul de administratie al BNR reitereaza ca implementarea unui ansamblu coerent de politici monetare, de venituri si fiscale restrictive si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru aducerea pe parcursul anului 2009 a inflatiei pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintei anuntate", mentionau reprezentantii BNR.

BNR si-a revizuit in urcare, in ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prognoza pentru inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 5,9 la 6%, in conditiile in care si-a fixat o tinta de 3,8% plus sau minus 1% pentru decembrie 2008. Pentru 2009, banca centrala a anuntat o tinta de inflatie de 3,5%.

Analistul financiar Radu Craciun avertiza ca Romania ar putea fi nevoita sa amane intrarea in zona euro, obiectiv stabilit pentru 2014, in conditiile in care rateaza si in 2009 tinta de inflatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri