Ministerul de Finante a aprobat redeschiderea emisiunilor de obligatiuni de stat, cu scadenta la 3 si 5 ani, in valoare de un miliard de lei, si lansarea a doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 1,6 miliarde lei, pentru finantarea datoriei publice in luna iunie, potrivit NewsIn.
Fiecare emisiune de obligatiuni de stat, de tip benchmark, are valoare de 500 milioane lei, pentru care statul ofera o dobanda de 8,25%, respectiv 8% pe an.

Prima emisiune, la o dobanda de 8,25%, este programata pentru 9 iunie, iar licitatia in urma careia pot fi adjudecate titlurile de stat va avea loc in 5 iunie. Cea de-a doua emisiune, la o dobanda de 8% pe an, este stabilita pentru 23 iunie, iar licitatia va avea loc in 19 iunie.

Totodata, Finantele anunta lansarea a doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discont, fiecare in valoare de 800 milioane lei. Prima emisiune este stabilita pentru 13 iunie 2008, iar adjudecarea certificatelor se va face in urma licitatiei din 11 iunie. Cea de-a doua emisiune este programata pentru 27 iunie, iar licitatia va avea loc cu doua zile mai devreme, in 25 iunie.

Certificatele de trezorerie cu discont pot fi cumparate de dealerii primari, care pot depune oferte in cont propriu sau in contul clientilor persoane fizice si juridice. Titlurile de stat cu discont sunt nepurtatoare de dobanda. Acestea sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului.

Finantele au anuntat, pentru trimestrul doi al acestui an, emisiuni de titluri de stat in valoare de 3 miliarde lei (peste 800 milioane euro) pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a datoriei publice guvernamentale.

Potrivit strategiei privind managementul datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2008-2010, ministerul Economiei va fi obligat sa se imprumute pe piata interna chiar si in conditiile unor dobanzi foarte mari, ca urmare a inrautatirii asteptarilor inflationiste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri