Valoarea investitiilor realizate in economia nationala in primul trimestru din 2008, comparativ cu T1 din 2007, a inregistrat o crestere, in preturi curente, cu 4,08 miliarde lei, adica o evolutie de 35,2%.

Pe elemente de structura, utilajele, inclusiv mijloacele de transport, au urcat cu 35,4%, lucrarile de constructii noi au avansat cu 33,1%, in timp ce alte cheltuieli au crescut cu aproape 50%. Comparativ cu trimestrul I din 2007, in primul trimestru al acestui an, se constata o scadere cu 0,2% a ponderii lucrarilor de constructii noi si cu 0,7% a utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii. In schimb, ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit Institutului National de Statistica, cele mai multe investitii s-au realizat in industrie, constructii, comert, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, in transport, depozitare si comunicatii si in administratie publica.

Citeste si:

Alte cheltuieli de investitii sunt cele pentru lucrari geologice si de foraj, pentru cumpararea animalelor de munca, de productie si reproductie, plantatii de vita de vie, pomi, impaduriri, potrivit INS. Tot la alte cheltuieli intra si cele pentru cumpararea obiectelor de inventar gospodaresc, de natura mijloacelor fixe, cele pentru studiile de cercetare si proiectare, legate de obiectivele de investitii si pentru serviciile aferente transferului de proprietate.

In primele trei luni ale acestui an, industria a atras 38,7% din investitii, comertul si serviciile, 23,5%, constructiile au avut o pondere de 17,7%, iar agricultura de 9,4%. Alte ramuri au avut o pondere de 10,7%.