Seful diplomatiei tunisiene i-a adresat premierului Triceanu invitatia de a efectua o vizita oficiala in Tunisia, invitatie acceptata de prim-ministrul roman, potrivit NewsIn.

„O vizita la acest nivel ar impulsiona relatiile dintre tarile noastre”, a spus ministrul de Externe, precizand ca tara sa este interesata de implicarea companiilor romanesti in proiecte de infrastructura, constructii si de exploatare a resurselor.

Tariceanu a precizat, in acest context, ca va invita, cu ocazia vizitei in Tunisa, si o delegatie de oameni de afaceri, care sa participe la un forum economic. Seful Executivului a subliniat ca este necesar ca Romania, stat membru al Uniunii Europene, si Tunisa, unul dintre statele africane din vecinatatea UE, sa sustina proiectul european pentru crearea cadrului de stabilitate si securitate politica, sociala si economica in bazinul mediteranean.

Franta a promovat in interiorul UE proiectul unei Uniuni Mediteraneene, menit sa consolideze cooperarea UE, in special cu tarile din Magreb (grup de state nord-africane din care face parte si Tunisia).

Citeste si:

Schimburile comerciale cu Tunisia au totalizat, anul trecut, peste 55 milioane dolari, din care aproximativ 45 de milioane dolari au fost exporturi romanesti. Principalele produse exportate de tara noastra spre Tunisia au fost produse siderurgice, produse petroliere prelucrate, cherestea, geamuri, articole de sticlarie, articole de uz casnic, fire si fibre sintetice, produse chimice, hartie, rulmenti, grau, ingrasaminte chimice, articole din cauciuc, cazane industriale etc.

Romania importa din Tunisia, in special, fosfati, ingrasaminte fosfatice, alimente pentru copii, citrice, masline, ulei de masline, confectii. Anul trecut, importurile din aceasta tara au totalizat 10,40 milioane dolari.

Desi dispune de o piata de absorbtie relativ redusa, dominata de marile companii occidentale, Tunisia ramane, pentru tara noastra, un partener economic de interes.

Dupa aderarea Romaniei la UE, cadrul juridic al schimburilor comerciale cu Tunisia este reglementat prin Acordul de asociere al Tunisiei cu UE. Este parafat si pregatit pentru semnare Acordul de cooperare economica si tehnica, care reglementeaza activitatea de cooperare economica.