O misiune de audit a Comisiei Europene (CE) evalueaza timp de zece zile, incepand de astazi, eligibilitatea cheltuielilor efectuate in cadrul programului SAPARD, a declarat Laszlo Klarik, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
"Este o misiune normala de audit, asa cum primim in fiecare an. Se vor verifica, pe baza unui esantion de control, anumite proiecte SAPARD si, implicit, eligibilitatea cheltuielilor", a declarat Klarik.

Potrivit datelor furnizate de APDRP, de la inceputul programului SAPARD s-au platit 1,08 miliarde de euro, iar de la inceputul anului 75,26 milioane de euro.

De asemenea, pana la sfarsitul anului, APDRP mai are de cheltuit aproximativ 350 de milioane de euro, fonduri corespunzatoare alocarilor financiare pentru 2005 si 2006.

Prin programul SAPARD au fost aprobate si contractate 4.713 proiecte, in valoare de 1,49 miliarde de euro. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in cel mult doi ani de la contractarea acestora.

La inceputul lunii martie CE a sistat fonduri SAPARD si PHARE de 150-200 de milioane de euro destinate Bulgariei, din cauza suspiciunilor de frauda, a incapacitatii de absorbtie si a neregulilor sistemului care gestioneaza fondurile, potrivit Sofia News Agency.

Astfel, CE a sistat fonduri SAPARD pentru Bulgaria in valoare de pana la 150 de milioane de euro, destinate productiei si comercializarii de produse agricole si piscicole, din cauza unor fraude constatate in cazul acestor ajutoare.

Totodata, fonduri PHARE in valoare de 50 de milioane de euro au fost inghetate din cauza unor nereguli in cadrul agentiilor executive privind gestionarea absorbtiei banilor.

Ulterior, guvernul bulgar a decis sa consolideze controlul asupra utilizarii fondurilor europene. Printre masurile anuntate de premierul Serghei Stanisev se numara publicarea listelor complete cu beneficiarii fondurilor de preaderare, in dorinta de transparenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri