Datele provizorii ale ministerului de Finante arata un deficit al bugetului de stat, dupa primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, in revenire usoara fata de 4,14 miliarde lei dupa primele trei luni.

Deficiul pe bugetul de stat ramane, insa, ridicat, in conditiile in care tinta propusa pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezerva, de obicei, cheltuieli masive.

Pe de alta parte, bugetul general consolidat a marcat un usor excedent de 0,2% din PIB, fiind insa sub cifrele anuntate de ministrul Varujan Vosganian la mijlocul lunii mai.

Seful Finantelor estima, la acel moment, un excedent al bugetului general consolidat, dupa primele patru luni, de 0,14% din PIB. De altfel, excedentul bugetului general consolidat este sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, cand surplusul a fost de 0,34%, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.

Citeste si:

Cele mai mari cheltuieli, de 25,03 miliarde de lei, s-au facut din bugetul de stat, urmat de cel general centralizat al bugetelor locale, unde chletuielile s-au ridicat la 13,55 miliarde de lei. Din bugetul asigurarilor sociale de stat s-au cheltuit 10,57 miliarde de lei.

Bugetul de stat a marcat si cele mai mari venituri, de 22,26 miliarde de lei. Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venituri si castiguri de capital s-au ridicat la 11,72 miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB.

Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009. Tot Comisia Europeana, dar si FMI, avertizeza ca lipsa predictibilitatii bugetare afecteaza echilibrul balantei de plati.