Romania a avut o crestere a PIB-ului de 8,2% in primul trimestru din acest an, cifra care o plaseaza pe locul doi in UE, dupa Slovacia, care a marcat o crestere economica de 8,7%, fata de o medie a UE de 2,5%, arata primele estimari ale biroului european de statistica, Eurostat.

Din cele 27 de state membre UE, pentru 20 exista date publicate, iar cifrele releva o crestere economica medie, pe Uniunea Europeana, de 2,5%, si de 2,2% in zona euro. Romania se distanteaza de Lituania, a treia clasata in statistica cresterii economice, cu 1,5 puncte procentuale.

Cresteri economice semnificative au mai avut Polonia, de 6,4% si Cehia, de 5,4%. Pe de alta parte, codasele cresterii economice sunt Italia, Estonia, Ungaria si Portugalia, cu avansuri ale produsului intern brut intre 0,2% si 0,9%.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In 2007, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.

Analistii chestionati de NewsIn anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.

Detalii privind evolutia PIB-ului pe total si pe principalele elemente componente vor fi anuntate de INS pe 5 iunie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si