"Trebuie sa asteptam si datele despre produsul intern brut (PIB) din al doilea si al treilea trimestru ca sa vedem daca aceasta crestere a fost sustinuta si de investitii, nu doar de consum", a explicat Dijmarescu.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mai spus ca, in conditiile in care pericolul supraincalzirii economiei se dovedeste real, sansele unei reduceri a ratei dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului se diminueaza semnificativ.

Posibilitatea unei diminuari a ratei dobanzii cheie pana la finalul lui 2008 a fost vehiculata in piata, in ultimele saptamani, tema fiind adusa in discutie si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"In masura in care inflatia se inscrie pe o traiectorie larg descendenta si perceptiile se schimba, am putea vedea si o coborare a ratei dobanzii cheie pana la sfarsitul acestui an", declara guvernatorul BNR, pe 20 mai.

Citeste si:

Dijmarescu a mai explicat ca, in cazul unui an agricol bun, nu ar exista motive substantiale pentru o majorare a ratei dobanzii de politica monetara.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

In prezent, rata dobanzii de politica monetara este de 9,75% pe an, dupa cinci majorari succesive, incepand cu octombrie 2007.