Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in trimestrul I din 2008 cu 8,2%, peste asteptarile analistilor, ca urmare a avansului general al tuturor resurselor de formare a PIB, cu exceptia agriculturii, care a avut, insa, o pondere si influenta nesemnificativa, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
"Toate sectoarele au contribuit intr-o masura mai mica sau mai mare la cresterea produsului intern brut", a declarat presedintele INS, Vergil Voineagu. El a explicat ca agricultura a avut o pondere aproape nesemnificativa in primul trimestru, motiv pentru care scaderea acesteia cu 0,5% nu a afectat aproape deloc evolutia economiei nationale.

Industria si constructiile au contribuit cu 39% la cresterea PIB in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care industria a inregistrat o crestere de 5,4% la o pondere 26,7% din PIB, iar constructiile au sporit spectaculos, cu 32,4%, la o pondere de 6,2% din PIB.

Serviciile au sustinut 48,8% din cresterea PIB in trimestrul I din 2008, pe seama avansului anual de 7,5% aferent ponderii de 52,3% din PIB.

Agricultura a scazut cu numai 0,5% si a avut o pondere de 2,4% din produsul intern brut in primul trimestru din 2008.

Astfel, valoarea adaugata bruta (VAB), care inglobeaza rezultatele din agricultura, industrie, constructii si servicii, a inregistrat o crestere cu 8,1% fata de primul trimestru al anului trecut, la o pondere totala de 87,6% din PIB.

Scaderea VAB din agricultura a fost determinata de cresterea in mai mare masura a consumului intermediar (103,1%) fata de productie (102%), potrivit datelor publicate de INS.

Un ritm semnificativ de crestere au inregistrat si impozitele nete pe produs, care au sporit cu 9,3% fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut, la o pondere de 12,4% din PIB.

Astfel, din totalul cresterii cu 8,2% al produsului intern brut in primele trei luni din 2008, serviciile au contribuit cu 4%, constructiile - cu 1,7%, industria - cu 1,5%, impozitele nete pe produs - cu 1%, contributia agriculturii fiind nesemnificativa.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, luni, de INS. Aceasta a fost cea mai mare crestere economica pe primul trimestru din ultimii zece ani.

Potrivit NewsIn, analistii anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.

Cresterea PIB in trimestrul I din 2008 a depasit cu 2,1 puncte procentuale cresterea de 6,1% inregistrata in primul trimestru al anului trecut.

Performanta economiei romanesti din primul trimestru al acestui an a fost intrecuta numai de cea a Slovaciei (in Uniunea Europeana), care a inregistrat o crestere a produsului intern brut in primul trimestru de 8,7%, mai arata datele INS.

In 2007, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri