Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, in afara de consumul final individual al gospodariilor populatiei (12,5%), au avut si formarea bruta de capital fix (6,9%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,3%), in vreme ce exportul net a tras in jos cresterea economica cu 10,3%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna si-a continuat avansul in primele trei luni ale acestui an intr-un ritm sustinut, de 15,9% fata de primul trimestru din 2007, pe seama cresterii consumului individual al populatiei cu 14,3%.

Formarea bruta de capital fix (FBCF) - in care intra investitiile in bunuri durabile - a avansat cu 33,2% in trimestrul I din 2008, ritmuri net superioare cresterii PIB, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Citeste si:

Evolutia formarii brute de capital fix in trimestrul I din acest an a fost determinata de majorarea volumului investitiilor cu 35,2% in acelasi interval. Astfel, investitiile in constructii au crescut cu 33,1%, cele in utilaje - cu 34,1%, iar cele in mijloace de transport au inregistrat o crestere de 39% fata de primul trimestru din 2007.

Cresterea importurilor de bunuri si servicii (35,2%) a devansat-o pe cea a exporturilor de bunuri si servicii (24,6%), ceea ce a atras adancirea deficitului comercial si a celui de cont curent.

Produsul intern brut al Romaniei a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).