"Toate datele prezentate de Institutul National de Statistica demonstreaza ca economia Romaniei are o evolutie reala ascendenta. Nu e nici un fenomen de supraincalzire pentru ca formarea bruta de capital detine o pondere foarte importanta, de invidiat chiar", a declarat presedintele INS, la conferinta de presa in care a prezentat detalii despre produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an.

El a adaugat ca nu crede ca e vorba de supraincalzire, "pentru ca nici unul dintre indicatorii sensibili, precum inflatia sau somajul nu conduc spre un asemenea risc, dar noi romanii preferam sa punem raul inainte".

Agricultura a resimtit efectele secetei din 2007 si la inceputul acestui an

Voineagu a amintit ca toate componentele PIB au contribuit la cresterea acestuia in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care agricultura a avut o pondere foarte mica in produsul intern brut in aceasta perioada.

"Productia vegetala, care a influentat si cantitatea de furaje, a fost in scadere. Pretul furajelor a fost, de asemenea, foarte mare, motiv pentru care numarul de efective de animale sacrificate a crescut", a explicat Voineagu.

Citeste si:

In trimestrul I din 2008, productia agricola s-a bazat aproape in exclusivitate pe productia animala (96,6%), care a sporit cu 2,6% fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

In schimb, productia vegetala a avut de suferit din cauza secetei care a marcat anul 2007, aceasta scazand cu 8,6% fata de nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Valoarea serviciilor agricole a scazut cu 16,1% in acelasi interval, din cauza scaderii suprafetelor insamantate ca urmare a conditiilor climaterice nefavorabile din primele luni ale anului 2008, dupa iarna grea.

"Anul acesta, insa, are semne ca va fi un an agricol bun, ceea ce ar trebui sa duca la o contributie pozitiva a agriculturii la formarea produsului intern brut", a concluzionat Voineagu.

Produsul intern brut al Romaniei a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, luni, de INS.

Analistii chestionati de NewsIn anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.