Randamentul anual maxim acceptat de MEF la aceasta licitatie a fost de 9,50%, la o rata a cuponului de 8,25%. MEF a reusit sa atraga, la aceasta licitatie, mai putin de jumatate din suma anuntata initial, de 500 milioane lei.

Cererea de cumparare venita din partea bancilor, de 1,143 miliarde lei (315,8 milioane euro), a depasit de circa cinci ori suma atrasa de minister.

La ultima licitatie pentru titluri de stat pe cinci ani, din 22 mai, ministerul a atras 100 milioane lei (27,2 milioane euro) de la banci, la un randament anual mediu de 9,47% si un randament maxim de 9,49% pe an, la titluri cu un cupon de 8,25% pe an.

Pentru luna iunie, Finantele au aprobat emisiuni de certificate de trezorerie cu discont si de obligatiuni de stat de tip benchmark in valoare de 2,6 miliard lei, pentru finantarea si refinantarea datoriei publice.

Citeste si:

Finantele au anuntat, pentru trimestrul al doilea al acestui an, emisiuni de titluri de stat in valoare de 3 miliarde lei (peste 800 milioane euro), pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a datoriei publice guvernamentale.

Potrivit strategiei privind managementul datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2008-2010, Ministerul Economiei si Finantelor va fi obligat sa se imprumute pe piata interna chiar si in conditiile unor dobanzi foarte mari, ca urmare a inrautatirii asteptarilor inflationiste.

Pentru acest an, MEF anuntase initial ca planuieste sa emita titluri de stat in valoare totala de 11 miliarde lei, peste nivelul de 9,5 miliarde lei al datoriei astfel contractate in 2007, dar dobanzile mari din piata au determinat, in repetate randuri, Finantele sa respinga ofertele la licitatii sau sa accepte sume mai mici.