Deficitul comercial a crescut in luna mai la 903,5 milioane de euro, de la 758 milioane de euro in aprilie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele cinci luni din acest an deficitul comercial a avansat la 3,22 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu circa un miliard de euro fata de perioada ianuarie-mai 2004. Importurile au consemnat o crestere mult mai ridicata decat exporturile, ajungand in luna mai la 2,67 miliarde de euro, cu 19,2% mai mult comparativ cu a cincea luna a anului trecut. Pe ansamblul primelor cinci luni, valoarea importurilor s-a majorat cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 11,89 miliarde de euro. In acelasi timp, exporturile au inregistrat un avans de 12,9% in luna mai, pana la 1,77 miliarde de euro, si de 17,2% pe primele cinci luni, la 8,66 miliarde de euro.

Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas tarile din Uniunea Europeana, care detin o pondere de peste 60% atat in structura exporturilor, cat si in cea a importurilor. Cea mai importanta crestere pe categorii de marfuri importate in intervalul ianuarie-mai 2005, s-a regasit la mijloacele de transport, a caror valoare a urcat cu 45,4%, la 1,18 miliarde de euro. Importurile de produse minerale au urcat cu 42,5%, la 1,81 miliarde de euro. Aceste ritmuri de majorare s-au regasit si la exporturile acestor produse, valorile fiind insa mai reduse. Guvernul a anuntat ca ar putea majora, de anul viitor, cota standard de TVA de la 19% la 22%, masura vazuta de analisti ca o incercare de a limita cresterea consumului care a pus presiune pe importuri. ()

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri