Pretul gazelor livrate catre populatie ar putea creste cu pana la 25% pana la sfarsitul lui 2008, din cauza ca pretul gazelor din import va continua sa creasca, a declarat directorul executiv comercial al distribuitorului de gaze Wirom, Illo Vogelhaupt.
"Estimez ca pana la sfarsitul anului 2008 vom importa 1.000 metri cubi de gaze cu 500 de dolari, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 25% fata de pretul cu care importam in prezent 1.000 metri cubi de gaze, adica in jur de 400 de dolari. Din aceasta cauza, este foarte posibil ca pretul gazelor livrate populatiei sa creasca cu circa 25% pana la sfarsitul acestui an. Noi inregistram pierderi, iar autoritatile nu vor sa majoreze pretul gazelor pentru ca este an electoral. Pretul nostru reglementat, de achizitie, nu a fost ajustat corespunzator sa reflecte cresterea pretului gazului de productie, al aceluia de import si al celui din tara", a declarat reprezentantul Wirom, citat de NewsIn.

Potrivit lui Illo Vogelhaupt, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar trebui sa decida in vara majorarea pretului gazelor pentru ca altfel ar avea un impact mai puternic catre populatie. Acesta a mai spus ca Wirom cumpara cu aproximativ 420 de dolari 1.000 metri cubi de gaze din strainatate si la jumatate de pret, cu 210 dolari 1.000 metri cubi de gaze de la companiile romanesti.

"Din 2007 pana in 2008 a scazut rata reglementata a rentabilitatii investitiilor de la 11,7% pana la 8,6%. Noi am luat credite de la BRD pentru prefinantare din cauza ca nu sunt suficienti bani sa acopere costurile cu care cumparam gazele pana ce se ajusteaza pretul final", a mai spus Illo Vogelhaupt.

Wirom este o companie de distributie gaze pe care le cumpara de la WIEE Romania (companie detinuta de WIEE Elvetia). In anul 2007, Wirom a inregistrat o cifra de afaceri de 25 milioane de lei si au vandut 27 milioane metri cubi de gaze. Pentru 2008, compania estimeaza ca va vinde peste 30 milioane de metri cubi de gaze.

Potrivit datelor companie, Wirom este o societate mixta din care 51% din actiuni sunt detinute de Wintershall Elvetia si 49% din actiuni de catre Distrigaz Sud.

Directorul executiv comercial a mai precizat ca aceste contracte semnate cu gigantul rusesc Gazprom pentru importul de gaze de catre intermediari pentru Romania au fost prelungite pana in 2030 acum doi ani de zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri