Potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) IMM-urile din industria alimentara au depus 29 de proiecte in valoare totala de 36,37 milioane de euro, in luna mai.

"Pentru aceasta schema sunt disponibile 118 milioane de euro pentru proiecte care prevad, printre altele, fabricarea cicolatei si a dulciurilor, a pastelor fainoase, a produselor de patiserie si de brutarie, pentru producerea de supe si preparate concentrate, a laptelui praf si chiar a inghetatei", precizeaza APDRP.

De asemenea, microintreprinderile din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase au depus 34 de proiecte in valoare totala de 51,35 milioane de euro.

Prin aceasta schema de ajutor de stat sunt finantate proiecte care prevad investitii in silvicultura si exploatarea forestiera, in colectarea de produse forestiere nelemnoase, cum ar fi ciuperci sau fructe de padure, respectiv pentru prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei. Potrivit APDRP, aceasta schema are o alocare de 110 milioane de euro pentru intreaga durata de aplicare.

Citeste si:

APDRP a informat ca intre 9 iunie si 27 iunie se primesc proiecte pentru Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice", impreuna cu cele doua scheme de ajutor de stat aferente ei, respectiv "Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole" si "Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere".

Totodata, APDRP a informat ca proiectele pentru modernizarea fermelor, respectiv pentru dezvoltarea satelor, nu se mai primesc in luna iunie, din cauza numarului mare de solicitari de pana acum, urmatoarea sesiune de depunere de proiecte fiind in iulie. Din luna martie pana in prezent au fost depuse 2.753 proiecte cu o valoare totala eligibila de peste 2,2 miliarde de euro.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in data de 3 martie 2008, prima sesiune pentru primirea proiectelor fiind finalizata in 28 martie, iar a doua la sfarsitul lunii aprilie. In aceste doua sesiuni, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurala au putut depune proiecte pentru trei masuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, cresterea competitivitatii produselor agricole si pentru dezvoltarea satelor. Incepand cu luna mai, a fost lansata schema de ajutoare de stat.

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, proiecte cu finantare din fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.