"Cred ca vom avea venituri suficiente, iar economia Romaniei nu are nevoie neaparat de deficit bugetar facut oricum. Este necesar sa pastram potentialul de a face cheltuieli peste venituri pentru situatiile dificile", a explicat Isarescu.

Comentariile guvernatorului vin in contextul in care Comisia Europeana urmeaza sa adopte, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al Romaniei, care se indeparteaza de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din PIB, potrivit unor surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles.

Pentru acest an, Guvernul si-a propus initial un deficit bugetar de 2,7% din PIB dupa standardele romanesti (circa 3,2% calculat conform ESA95), insa ministrul Vosganian a declarat ca vrea sa reduca deficitul bugetar spre 2% din PIB si a precizat a inaintat guvernului un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008.

Citeste si:

In plus, ritmul de crestere al exporturilor ar trebui sa fie mult mai mare decat cel al importurilor pentru a sustine trecerea de la o crestere economica bazata pe importuri la una bazata pe exporturi, a mai spus Isarescu.

El a mentionat ca trebuie analizata, de asemenea, si calitatea exporturilor si ca economia are nevoie de o ajustare atat la nivelul politicilor, cat si din interior, pentru a ajunge la un avans bazat pe productivitate.

Ritmul de crestere al exporturilor a devansat avansul importurilor incepand din decembrie 2007. In primele patru luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 16,7%, iar importurile au avansat cu 15,8%, potrivit Statisticii.