Conducta de gaze Arad - Szeged va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2010 si va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, a declarat Vlad Pavlovschi, directorul Departamnetului de Proiectare si Cercetare din cadrul Transgaz.
"Conducta de gaz care va lega Arad de Szeged va fi finalizat pana la 1 ianuarie 2010. Capaciatea maxima a conductei va fi de 4,4 miliarde metri cubi gaze pe an. Interconectarea acesteia la Sistemul National de Transport (SNT) se va face in localitatea Horia din Romania, iar in Ungaria la Algyo. Pana acum s-au interesat de proiect E.ON din Germania si Gaz de France", a declarat Pavlovschi, citat de NewsIn.

Potrivit lui Pavlovschi, masurarea comerciala a gazelor se va face in Ungaria, inclusiv a cantitatii de gaze care va tranzita partea romaneasca a conductei. De asemenea, rezervarea de capacitate se va face in Ungaria pentru partea lor de conducta, intucat asa prevede legislatia ungara. In Romania rezervarea de capacitate se va face dupa regula primului venit, altfel nu permite legea.

Lungimea totala a conductei va fi de 109 km si va avea un diametru de 700 mm. Din lungimea totala a conductei, 62 km vor fi pe teritoriul Romaniei, din care 36 km au fost deja construiti. Romania mai are de construit 26 km, iar costrurile estimative pentru ce a mai ramas de construit se ridica la 12 - 15 milioane euro. Restul de 47 km din conducta se afla pe teritoriul Ungariei, urmand ca in acest an sa demareze lucrarile, potrivit lui Pavlovschi.

Reprezentantul Transgaz a mai spus ca trebuieeste nevoie de sustinerea celor doua autoritati (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei din Romania si HEO din Ungaria) care sa aprobe alocarea de capacitate de gaze.

Vlad Pavlovschi a afirmat ca sursele gazului livrat in Romania vor fi din campul de gaze de la Algyo si/sau gaze import din Ucraina sau Austria.

Potrivit lui Pavlovschi, pana acum 11 companii s-au aratat interesate sa tranporte gaz din Ungaria catre Romania si o singura companie este interesata sa transporte gaz din Romania catre Ungaria, fara a preciza care este aceasta companie.

Potrivit unor surse din cadrul tranportatorului de gaze ar fi vorba despre Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri