"Din totalul afacerilor private din Romania, o treime sunt detinute sau gestionate de femei. Acest lucru nu putem spune si in ce priveste afacerile publice, care sunt controlate in proportie de 99 la suta de barbati", a precizat reprezentantul Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Romania, Luminita Sambotin.

Referitor la sectoarele economice in care femeile activeaza cu preponderenta, purtatorul de cuvant al CAFA a indicat industria usoara, showbiz, consultanta, design sanatate, publicitate si media.

Un studiu realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala releva ca, dupa functia detinuta in firma, 71% dintre femeile de afaceri sunt asociati sau actionari in societatile comerciale, 8,4% presteaza o activitate economica independenta, iar 8,31% sunt membre ale asociatiilor familiale. Din totalul femeilor de afaceri intervievate, 87,7% au avut initiativa unei afaceri sau a investit capial intr-o societate comerciala.

In ceea ce priveste repartitia teritoriala a femeilor implicate in afaceri din tara noastra, lider este Bucurestiul, cu 20,2%, iar pe ultimul loc se situeaza judetul Giurgiu, cu 0,6%. Dupa distributia pe regiuni de dezvoltare, Bucuresti-Ilfov detine locul intai, cu 21,1%, iar cel mai scazut procent, de 8,2% se inregistreaza in regiunea sud-vest Oltenia.