Eliminand inflatia, obtinem cifra reala a cresterii veniturilor
Ministrul Finantelor considera introducerea cotei unice o masura benefica economiei romanesti si sustine mentinerea nivelului de 16% si in perioada urmatoare, in ciuda golurilor bugetare greu de controlat. Dupa cinci luni, putem spune ca efectele cotei unice asupra veniturilor bugetare va fi in jurul a 10.000 de miliarde de lei. Decizia de a pastra cota unica la acelasi nivel va avea efecte pe termen lung, sustine ministrul Ionut Popescu.

La prima vedere, colectarile din luna mai arata multumitor, in special in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ba chiar in crestere. Totusi, inflatia pe luna mai 2005 fata de mai 2004 a fost de 10%, iar cresterea economica a fost in primul trimestru de 5,9%. Ca urmare, eliminand inflatia si cresterea economica, am avea o evidenta mai apropiata de realitate a cresterilor veniturilor bugetului de stat si a efectelor cotei unice.

Astfel, in perioada ianuarie-mai 2005, veniturile fiscale au crescut in termeni nominali cu 18,7%. Daca procedam la scaderea procentajului de 10% reprezentand inflatia, vom avea o crestere reala de 8,7%. Ulterior, vom elimina si cresterea economica din primul trimestru, care dovedeste majorarea ritmului activitatii economice cu 5,9% fata de ianuarie-martie 2004, pentru a avea o comparatie cat mai reala intre cat s-a colectat in primele cinci luni ale anului in curs fata de primele cinci luni ale lui 2004. Prin urmare, vom ramane cu o majorare a veniturilor fiscale de 2,8%. Nu ne propunem sa diminuam efectele benefice pentru economie ale sistemului fiscal cu o cota unica de impunere, insa poate ca o strategie fiscala ar fi mutat atentia tuturor, inclusiv a organismelor financiare internationale, catre foarte necesarele contraponderi la noul sistem fiscal.

Poate ca prezentarea unor masuri clare de colectare a impozitelor - in paralel cu cota unica, si nu dupa aplicarea ei - a unor strategii de dezvoltare a mediului de afaceri pentru a stimula munca si, automat, cresterea impozitelor platite ar fi doborat dorinta FMI de a majora TVA, asa cum spunea ministrul Popescu: FMI judeca dupa cifre, ia decizii dupa date economice. Guvernul trebuie sa stabileasca daca aceste decizii sunt suportabile din punct de vedere social. Despre acest lucru am incercat sa vorbim in aceste doua pagini.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri