Romania se afla pe locul cinci in topul destinatiilor luate in considerare de investitorii straini pentru extinderea activitatii in Europa si pe locul sase in Europa in functie de numarul proiectelor de investitii straine in 2007, dar si in functie de numarul de locuri de munca create, potrivit unui top intocmit de compania de consultanta si audit Ernst & Young.

In regiune, Romania este cea de-a treia tara dupa Polonia si Cehia, in privinta numarului de locuril de munca create in urma realizarii proiectelor de investitii.

Spre comparatie, in Polonia au fost infiintate aproape 18.400 de locuri de munca, nivel care o propulseaza pe pozitia a doua in Europa, in timp ce in Cehia, aflata pe locul al treilea, au fost realizate peste 15.000 de noi posturi in 2007.

In clasamentul pe tari la nivel european, pe primul loc se afla Marea Britanie, cu 24.186 de locuri de munca, in timp ce Rusia a atras peste 14.900 de posturi, iar Franta 14.500 de locuri de munca.

Romania a atras 7,1% din totalul locurilor de munca create in 2007 in 20 de tari din Europa.

La polul opus, cele mai putine locuri de munca noi au fost disponibile in Elvetia - 2.200 si Ucraina - 2.300.

In tara noastra, 91% dintre locurile de munca nou create au fost in sectorul industrial, dintre care 60% in industria auto. Potrivit Ernst & Young segmentul constructiei automobilelor din Romania a devenit un magnet pentru investitorii straini.

La nivel continental, tara noastra ocupa pozitia a cincea in topul celor mai atragatoare destinatii pentru investitii, astfel incat 10% din principalele companii straine chestionate de E&Y ne iau in calcul Romania pentru extinderea activitatii. Cei mai important concurenti sunt Polonia, pentru care opteaza 18% din investitori, Germania, 16%, Rusia, 12% si Franta, 11%.

Potrivit unui alt studiu Ernst & Young publicat in aprilie, Romania a ocupat din nou pozitia intai in clasamentul atractivitatii pentru investitori in regiunea Europei de Sud-Est, urmata de Turcia.
"Anul trecut Romania a avut un scor de 58%, insa in acest an procentul s-a redus la 52%. Turcia si-a imbunatatit insa performanta, obtinand un calificativ de 50%, aceasta tendinta favorizand statul turc", a declarat Fabrice Reynaud, senior manager al Ernst & Young.

Acest studiu are drept scop masurarea perceptiilor investitorilor straini privind atractivitatea Europei de Sud-Est pentru investitiile straine directe, pentru a compara aceste perceptii cu situatia reala a investitiilor si a reflecta oportunitatile pentru statele din regiune.

Investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro cat insumau in 2006, potrivit biroului european de statistica Eurostat, in timp ce valoarea investitiilor in tara vecina, Bulgaria, au fost in crestere cu cel putin 100 de milioane euro.

Principalul investitor in Romania a fost, si in 2007, si in 2006, Elevetia, cu 400 milioane euro investiti anul trecut si cu 300 milioane de euro in 2006. Ca investitori extracomunitari, SUA si Canada au investit, fiecare, anul trecut si in urma cu doi ani, cate 100 milioane euro, mai arata Eurostat.

Investitorii romani si-au concentrat, anul trecut, capitaluri de pana la 50 milioane euro in SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India, Brazilia si Rusia, dar au renuntat la proiecte cu o valoare totala de 100 milioane de euro in spatiul comunitar.

In 2006, Romania a investit cate 200 de milioane de euro in UE si in afara acesteia, din care 100 de milioane in Rusia. In SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India si Brazilia, investitiile provenite din Romania s-au mentinut sub pragul de 50 de milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri