Aplicarea cotei unice de impozit a creat un dezechilibru in buget care trebuie acoperit din alte surse
Strategia fiscala a Ministerului Finantelor se bazeaza pe majorarea TVA, a cotei reduse de TVA, conditii dure pentru infiintarea de microintreprinderi si eliminarea cotei reduse de TVA pentru cazarea in hoteluri. Ministerul Finantelor lucreaza, in prezent, la o strategie fiscala. Acest document nu contine, asa cum ne-am fi asteptat, idei de promovare a unor domenii economice, tehnici de stimulare a unor sectoare decedate dupa instalarea democratiei, perspective economice referitoare la impozite si taxe sau referitoare la diminuarea unora dintre acestea.

Nu, acest document contine masuri de colectare mai sigura a veniturilor la buget, iar teoria economica spune ca, pentru realizarea acestui deziderat, statul trebuie sa se bazeze pe impozitele indirecte. Ca urmare, anul 2006 se va concretiza in majorarea cotei standard a TVA de la 19% la 22%, a cotei reduse de la 9% la 11%, conditii mai dure pentru infiintarea de microintreprinderi, disponibilizari, neacordari de cresteri salariale, nici chiar a celor stabilite pentru aceasta toamna pentru bugetari. Cum s-a ajuns aici?

Lipsa unor masuri paralele aplicate odata cu introducerea cotei unice, lipsa unei mult dorite strategii fiscale. Bugetul are cu adevarat nevoie de bani, pentru infrastructura, pentru investitii, pentru sustinerea angajamentelor luate in relatia cu UE, pentru sanatate, pentru recalcularea pensiilor, pentru bugetele locale care primeau bani din impozitul pe venit. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, sustine o teorie care nu se mai aplica in tarile care vor sa se dezvolte, care vor sa atraga investitori strani. Impozite directe micsorate si cele indirecte majorate este o politica care are ca scop stimularea mediului de afaceri si cresterea puterii de cumparare, afirma ministrul Finantelor.

Nu putem decat sa constatam ca exista riscul ca orice miscare in directia relaxarii fiscale ajunge sa fie platita scump de fiecare contribuabil. Aplicarea cotei unice a creat un mare dezechilibru in buget, astfel ca teama de a nu mai putea plati pensionarii, profesorii sau medicii, ii determina pe guvernanti sa ia masuri pentru ca banii din impozite sa vina singuri la buget.

Ca urmare, daca in privinta masurilor de drept aplicate in colectarea impozitelor exista riscul de a nu atinge nivelul propus, majorarea unor impozite indirecte aduce bani la buget fara nici un efort din partea autoritatilor. Acest lucru ne va astepta in urmatorii ani: certitudinea cresterii impozitelor indirecte si incertitudinea elaborarii unei viziuni fiscale destinata dezvoltarii economice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri