"A fost pregatit ca un proiect de lege, dar ar dura extrem de mult in Parlament si vreau sa avem un raspuns cat mai prompt in fata solicitarii mediului de afaceri de a reglementa acest cadru. Am decis sa promovam in sedinta urmatoare acest proiect, prin ordonanta de urgenta", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Proiectul de stimulare a investitiilor este unul pe termen lung si a fost elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. El vizeaza toate tipurile de investitii, atat cele straine, cat si cele romanesti. Potrivit prim-ministrului, in primele luni ale acestui an volumul investitiilor a cunoscut o crestere de 60% raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

"Noile reglementari ne vor permite sa incurajam dezvoltarea anumitor sectoare de activitate, in functie de prioritatile de dezvoltare ale Romaniei. Un mare avantaj e ca va permite, prin facilitatile pe care le acordam investitorilor, sa dirijam investitiile in anumite domenii care sunt mai putin vizate de investitori in acest moment", a subliniat Tariceanu.

Seful Guvernului a amintit discrepantele dintre zonele tarii, din punctul de vedere al dezvoltarii economice, precizand ca acest act normativ va asigura o dezvoltare economica echilibrata.

"PIB-ul pe locuitor e de peste doua ori mai mare in Timis decat in Vaslui. Avem peste 7.000 euro in Timis si 3.000 in Vaslui. Prin aceste facilitati vrem sa asiguram o dezvoltare echilibrata din punct de vedere teritorial", a precizat premierul.

Citeste si:

O alta componenta importanta a ordonantei e legata de infiintarea Agentiei Romane de Investitii, prin reorganizarea actualei Agentii Romane de Investitii Straine (ARIS). Stimularea investitiilor se bazeaza pe principii specifice, precum tratamentul egal - deci aplicarea in mod nediscriminatoriu a criteriilor si a mijloacelor de acordare a facilitatilor si pe transparenta.

"Transparenta inseamna aducerea la cunostinta tuturor celor interesati a informatiilor privind acordarea de facilitati pentru investitii, eficienta utilizarii acestor facilitati, prin aplicarea unor criterii clare, care sa reflecte avantajele economice ale proiectelor de investitii, si confidentialitatea legata de protejarea informatiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuala acordate investitorilor", a mai spus Tariceanu.

Facilitatile acordate investitorilor se prezinta sub forma unor scheme de ajutor de stat, potrivit premierului, fundamentate pe criterii specifice - obiectivul, scopul, criteriul de eligibilitate, durata, bugetul, etc. "Obiective urmarite prin formele de ajutoare de stat pe care le putem acorda vizeaza dezvoltarea regionala, protectia si reabilitarea mediuliu inconjurartor, cresterea eficientei energetice, cercetare, dezvoltare si inovare", a completat seful Guvernului.

Acesta a mai precizat ca in legea pentru investitii nu sunt prevazute ajutoarele de stat, acestea fiind o componenta separata.