Romania continua sa conduca in ceea ce priveste productia de constructii pe ansamblul Uniunii Europene, dupa ce si in luna martie a fost fruntasa in acest top, cu un avans de 32,5%. Pe locul patru al cresterilor s-a clasat Bulgaria, cu un plus de 21%, in timp ce cea mai mare diminuare a productiei de constructii, de 21,8%, a avut loc in Spania.

Estimarile Eurostat mai indica si faptul ca, in tara noastra, productia in sectorul de constructii s-a majorat cu 31,8% in primul trimestru din acest an comparativ cu ianuarie-martie 2007. Un avans mai mare la trimestru a fost observat in Slovenia, de 32,2%.

Sectorul constructiilor a scazut, la nivelul UE, cu 0,3% in aprilie 2008 fata de aprilie 2007, o scadere mult mai puternica fiind inregistrata in zona euro, de 2,4% in acelasi interval. Daca se compara aprilie 2008 cu martie 2008, scaderea este de 0,4% in UE si de 0,8% in zona euro.

In luna aprilie, fata de aceeasi luna a anului anterior, productia de constructii a crescut in noua state membre si a scazut in trei, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Citeste si:

O evolutie buna a fost marcata in Portugalia, de 10,6%, Bulgaria, de 6,9% si Polonia, de 3,2%, iar scaderi mai importante ale productiei in acest sector s-au produs in Spania, de 6,5% si Germania, de 2,9%.

In Romania, productia de constructii a crescut in aprilie, comparativ cu martie, cu 2,6%. In primul trimestru al acestui an, constructiile romanesti au crescut cu 7,7% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

Potrivit INS, in primul trimestru din 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in termeni reali cu 32,2%, crestere evidentiata la toate tipurile de constructii, respectiv cladiri nerezidentiale, unde s-a marcat un avans de 33%, cladiri rezidentiale, cu o cre;tere de 32,3% si constructii ingineresti, unde productia a urcat cu 31,8%.