Autoritatile portuare constantene dispun, incepand de vineri, de un sistem performant de monitorizare a traficului maritim, conform reglementarilor europene, care este utilizat la identificarea navelor, poluarii si transporturilor de marfuri periculoase.

Noul sistem de management al traficului naval in Portul Constanta, care a fost inaugurat vineri, era necesar, pentru ca cel implementat in anul 2000 era deja perimat si nu mai corespundea din punct de vedere tehnologic si informatic, conform NewsIn.

Valentin Serbanescu a precizat ca prin reinnoirea completa a sistemului se imbunatateste si siguranta navigatiei si astfel vor putea fi evitate accidentele navale, vor fi depistate cazurile de poluare a apei marii si vor fi monitorizate navele care transporta marfuri periculoase care vor putea fi identificate. Sistemul este compus din radare clasice si receptor de identificare a navelor care potrivit reglementatilor trebuie sa transmita informatii autoritatilor portuare.

Noul sistem a fost realizat in exclusivitate de specialisti romani si a costat 500.000 de lei din fonduri ale ANR. Potrivit lui Valentin Serbanescu, sistemul se afla la Centrul Maritim de Coordonare, unde mai exista un sistem de satelit si altul de cautare si salvare pe mare, ambele modernizate.

Autoritatile portuare urmau sa achizitioneze si un elicopter pentru a veni in sprijinul operatiunilor pe mare, insa acesta nu va putea fi cumparat cu sprijin european.

Valentin Serbanescu a declarat ca aparatul de zbor, care trebuie cumparat din fonduri interne, este costisitor si nu va putea fi achizitionat prea curind. El a precizat insa ca exista un protocol incheiat intre Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Internelor prin care marina militara, care dispune de astfel de mijloace de zbor, sa sprijine eventualele operatiuni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitia de milioane de euro pentru cel mai mare port din estul UE