„Daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu va aproba majorarea necesara incepand cu 1 iulie, pierderile companiei se vor ridica pana la sfarsitul anului la peste 200 milioane lei, iar asigurarea volumelor de gaze naturale pentru mai mult de 1,3 milioane de clienti, va fi pusa in pericol pentru restul anului. Oricum, E.ON Gaz Romania este inca increzatoare ca poate ajunge la o intelegere cu ANRE, care ne va permite sa continuam furnizarea gazelor naturale catre clientii nostri fara a fi necesar sa recurgem la masuri juridice la nivel national si european,” a explicat Presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Frank Hajdinjak.

E.ON Gaz Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei majorarea pretului final al gazelor naturale cu 24% incepand cu 1 iulie 2008.

Solicitarea este justificata de companie ca urmare a cresterii preturilor de achizitie a gazelor naturale pe piata internationala.

"La acest moment, E.ON Gaz Romania este obligata sa vanda gazele naturale sub pretul de achizitie al acestora. In plus, pana la finele anului, sunt de asteptat cresteri aditionale ale preturilor de achizitie a gazelor naturale importate", potrivit unui comunicat emis luni de E.ON.

Citeste si:

Consumatorii din Romania sunt aprovizionati cu gaze naturale din productia interna (aproximativ 60%) si cu gaze naturale importate (aproximativ 40%).

Pretul gazelor naturale comercializate pe pietele internationale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a pretului, de pretul petrolului. Pretul petrolului pe pietele internationale este in crestere, iar pretul gazelor naturale urmeaza aceeasi tendinta. Aceasta situatie nu este specifica Romaniei, ci este valabila peste tot in lume, data fiind tendinta de crestere a pretului petrolului pe pietele internationale.

Totodata, deoarece nu a fost aprobata o majorare a pretului nici incepand din luna aprilie 2008, nici din luna iunie 2008, compania E.ON Gaz Romania a inregistrat de la inceputul anului pierderi de circa 40 milioane lei, rezultate din costurile neacoperite cu achizitiile de gaze naturale.

Pretul final al gazelor naturale a fost ajustat de catre ANRE, in medie, cu 8,5%, incepand din data de 1 februarie 2008.