Romania nu are probleme cu finantarea proiectelor de infrastructura, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Ne tot intrebam retoric de ce nu facem autostrazi. Trebuie sa tinem cont ca 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, insemna in 2000 mai putin de 1 miliard de euro, iar azi insemana peste 3 miliarde euro", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie in prezent una dintre principalele probleme ale economiei romanesti si este importanta, deoarece in acest fel Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice.

"Banuiesc ca va fi vital sa alergam, dar sa nu cadem de pe cal", a declarat Isarescu, referitor la nevoia economiei de crestere in continuare intr-un ritm rapid, dar care sa nu adanceasca dezechilibrele macroeconomice.

El a adaugat ca nu are rost "sa vorbim de deficit bugetar adancit prin cheltuieli in infrastructura, in conditiile in care Romania are proiecte neterminate inca din anul 2000, un exemplu fiind soseaua de centura a Sibiului".

Isarescu a reamintit ca trebuie pastrat echilibrul intre convergenta nominala si cea reala.

El a mentionat sa utilizarea fondurilor structurale este corelata si cu evolutia si structura sistemului bancar, si ca legatura dintre cele doua este de "stimulare reciproca".

"Gradul de intermediere financiara, unul dintre principalele motive de ingrijorare, era in 2000, la inceputul actualului ciclu de redresare economica, la cel mai scazut nivel din Europa, de 9% (din PIB). Sistemul bancar a ajuns in momentul la care trebuie sa se gandeasca mai putin la cote de piata si mai mult la prudenta si soliditate", a mai spus Isarescu.

La sfarsitul anului trecut, intermedierea financiara, care reprezinta ponderea creditului neguvernamental in produsul intern brut (PIB), a ajuns in Romania la circa 39% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri