Romania va beneficia de 32 miliarde euro doar din fonduri europene, in termen de sapte ani, pentru a recupera decalajele fata de statele membre ale Uniunii, a declarat Razvan Alexandru Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul de Finante.
"Vom avea 32 miliarde de euro doar din fondurile structurale, fara a socoti finantarile locale, pentru a mari standardele economice si sociale din regiunile slab dezvoltate si pentru a recupera decalajele pe care le avem fata de statele membre", a aratat Razvan Cotovelea, care este si coordonatorul national adjunct al asistentei financiare externe nerambursabile.

Acesta a precizat ca in Planul National de Dezvoltare vor fi incluse proiecte din toate sectoarele economiei, care vor beneficia de fonduri europene, imprumuturi sau bani de la buget.

Absorbtia fondurilor structurale va permite, in opinia lui Cotovelea, crearea in perioada 2007-2013 a 500.000 de noi locuri de munca si atragerea in tara a populatiei plecate la munca in strainatate.

"Urmarim migrarea inapoi - daca mi se permite expresia - a fortei de munca din strainatate", a completat Cotovelea, citat de NewsIn.

In 2008, tara noastra va primi 2,7 miliarde euro din banii Uniunii, ca sprijin pentru marirea competitivitatii, dezvoltarea societatii informationale si a resurselor umane, proiecte pentru imbunatatirea mediului, investitii in sectorul energetic, precum si alocari separate pentru agricultura.

"In acest moment, la Agentia de Plati si Interventii (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura - APIA) sunt 641 milioane de euro, alocate de la Bruxelles. Vor fi aprobate primele proiecte si ulterior vor avea loc decontari. Precizez ca nu este vorba de plati in avans, in afara de cele de prefinantare, ci de decontari", a mai declarat acesta, indicand si faptul ca autoritatile locale vor trebui sa se implice foarte mult in gestionarea proiectelor.

Romania a reusit performante pe care Comisia Europeana le-a apreciat, a continuat Cotovelea, fiind primul stat membru cu sase proiecte majore de mediu deja aprobate, in valoare de 653 milioane de euro. In lunile urmatoare, vor mai fi aprobate si alte proiecte care tin de domeniul transporturilor, sectorul energetic si de protectia mediului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri