Luxemburgul este de departe cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, urmata de Irlanda, care are totusi un produs intern brut pe cap de locuitor la aproape jumatate din nivelul acestui indicator inregistrat in Luxemburg, in timp ce Bulgaria se situeaza la polul opus, fiind cel mai sarac stat din UE, potrivit statisticilor Uniunii Europene.

In termenii paritatii puterii de cumparare, PIB-ul pe cap de locuitor in Luxemburg a fost anul trecut aproape de trei ori cat media UE, situandu-se la 276 de unitati. Paritatea puterii de cumparare este un curs artificial, care elimina diferentele de pret dintre tari, potrivit NewsIn.

Eurostat precizeaza insa ca rezultatul Luxemburgului se datoreaza in mod artificial unui numar mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe in Luxemburg si ii cresc astfel PIB-ul, dar in fapt nu locuiesc in micul stat, reducandu-se in acest fel numarul de persoane la care se imparte PIB-ul.

Irlanda, o mare beneficiara de pe urma fondurilor europene, are un PIB pe cap de locuitor de 146 de unitati, clasandu-se pe locul al doilea in randul celor mai bogate state din cele 27 ale blocului european.

Bulgaria, care a intrat in UE anul trecut, alaturi de Romania, a avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor, de 38 de unitati, in timp ce Romania se situeaza imediat inaintea ei, cu 41 de unitati, fiind a doua cea mai saraca tara din UE. Turcia, tara candidata la UE, are 42 de unitati, releva Eurostat.

Olanda este pe locul al treilea in randul celor mai bogate tari in UE, cu 131 de unitati, iar Austria este a patra, cu 128.

Cea de-a treia mare economie din zona euro, Italia, s-a clasat cel mai aproape de media europeana, cu 101 unitati, in scadere cu doua unitati fata de 2006. Distanta sa fata de cea de-a patra mare economie din zona euro, Spania, s-a marit, Spania avand un PIB pe cap de locuitor de 107 unitati in 2007, in crestere de la 105 unitati cat a avut in 2006.

Franta a ramas constanta, la 111 unitati, iar cea mai mare economie a Europei, Germania, are 113 unitati, in scadere cu o unitate fata de anul 2006.

Citeste si:

Produsul intern brut pe cap de locuitor in Romania a fost, in 2007, de aproape sapte ori mai mic decat cel inregistrat in Luxemburg si de peste trei ori mai mic decat cel din Irlanda si Olanda, fiind cu 60% sub media Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Romania a avut o cota a PIB pe cap de locuitor de 41 de unitati, fiind a doua din cele mai sarace tari din Uniune, topul tarilor cu cel mai mic PIB raportat la numarul de locuitori fiind condus de Bulgaria, cu 38 de unitati. Pe pozitia a treia, in functie de acest criteriu, s-a clasat, Polonia, cu 54 de unitati.

In termenii paritatii puterii de cumparare, media PIB pe cap de locuitor in Uniunea Europeana a fost de 101 unitati, in topul celor mai bogate tari fiind Luxemburg, Irlanda si Olanda, cu 276, 146, respectiv 131 unitati. Paritatea puterii de cumparare este un curs artificial, care elimina diferentele de pret dintre tari.

PIB-ul pe cap de locuitor in Luxemburg a fost, anul trecut, de aproape trei ori cat media UE (276 fata de 101 unitati) si de aproape sapte ori mai mare decat in tara noastra (276 fata de 41 de unitati). Eurostat precizeaza insa ca rezultatul Luxemburgului se datoreaza unui numar mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe in Luxemburg si ii cresc astfel PIB-ul, dar de fapt ei nu locuiesc in micul stat, reducandu-se in acest fel numarul de persoane la care se imparte PIB-ul.

Tarile care au inregistrat un PIB pe cap de locuitor in apropierea mediei din UE sunt Spania, Italia, Grecia si Cipru. Italia, a treia mare economie din zona euro, a inregistrat o diminuare de doua unitati fata de 2006, de la 103 la 101 unitati, in timp ce Spania, a patra mare economie din zona euro, a avut un PIB pe cap de locuitor de 107 unitati in 2007, in crestere de la 105 unitati cat a avut in 2006.

Opt tari din Uniune, printre care Austria, Marea Britanie, Germania si Franta, au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% peste media Uniunii, in timp ce in cinci state membre, printre care Portugalia, Slovenia si Cehia, s-au inregistrat niveluri cu 10-30% mai mici. Romania si Bulgaria au fost cu 60% sub media UE, in ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor.

Doua din cele trei state candidate la Uniunea Europeana, mai precis Croatia si Turcia, au inregistrat valori ale PIB pe cap de locuitor superioare celei din tara noastra, de 55, respectiv 42 de unitati.