"In privinta absorbtiei fondurilor structurale, trebuie sa va spun ca la ministerul pe care il conduc s-au incheiat deja doua contracte pe infrastructura si alte 12 sunt in faza finala, urmand sa fie incheiate in doua saptamani. Aceste proiecte insumeaza 540 milioane euro, o suma consistenta de bani", a adaugat Borbely, citat de NewsIn.

In schema de absorbtie a fondurilor structurale, axa dezvoltarii urbane integrate are alocate 5,4 miliarde lei (aproape 1,5 miliarde euro) bani pentru 113 proiecte aflate in diferite faze de evaluare.

Bobely a adaugat ca, in urmatorii sapte ani, ministrul pe care il conduce in prezent trebuie sa administreze absorbtia unei sume totale de 4,4 miliarde euro, motiv pentru care a subliniat importanta unor strategii construite pe termen mediu.

Ministrul spera sa obtina prin rectificarea bugetara, planificata pentru saptamana viitoare, inca 250 milioane lei, mai ales pentru proiecte in infrastructura, care sa compenseze reducerea fondurilor ministerului in urma rectificarii bugetare din martie.

Citeste si:

"Avand in vedere ca rectificarea din martie a fost facuta in minus, consider ca, atunci cand ai un excedent sau un deficit bugetar mic poti face rectificare si invers. Am pregatit un document pentru a face unele rectificari in cel mult doua saptamani, dar termenul depinde de Ministerul Economiei si Finantelor", a mai spus Borbely.

Ministrul Borbely a explicat ca spera sa obtina cel putin 250 milioane lei la urmatoarea rectificare, dar va cere o suma mai mare de bani, fara sa specifice o suma anume.

El a amintit ca printre proiectele aflate in desfasurare se numara si cel pentru construirea a 70 de bazine de inot in toata tara si proiectul pentru reabilitatea sistemelor de alimentare cu apa a oraselor cu mai putin de 50.000 de locuitori.

Borbely a adaugat ca programul pentru absorbtia fondurilor structurale este unul descentralizat si ca Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor a alocat 65 milioane euro pentru pregatirea proiectelor la nivel local.