Impozitul pe dividende platit de nerezidenti va fi similar celui platit de companiile romanesti, de 10%. Decizia a fost luata dupa ce la inceputul lunii mai Comisia Europeana a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii.

Astfel, beneficiarul veniturilor rezultate din dobanzi si redevente va plati un impozit de 10% daca este persoana juridica rezidenta intr-un stat UE sau intr-unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori un sediu permanent al unei companii dintr-un stat membru UE sau dintr-un stat AELS.

Cota de impunere de 10% se aplica pentru veniturile obtinute intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2010, conditia fiind ca beneficiarul acestora sa detina minimum 25% din valoarea sau din numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani, care se incheie la data platii dobanzii sau a redeventelor.

Citeste si:

Companiile romanesti platesc si ele un impozit de 10%. Dividendele sunt scutite de impozit daca firma nerezidenta detine cel putin 15% din titlurile de participare la compania locala, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10%, incepand cu anul 2009.

Comisia Europeana a somat, la inceputul lunii mai, Romania, cu privire la impozitarea diferita a dividendelor platite catre societati, precizand ca dividendele actionarilor interni se taxeaza cu un impozit final de 10%, fata de cele ale actionarilor nerezidenti, al caror impozit era de 16%, procentul fiind mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale.

Comisia motiva somatia precizand ca suprataxarea dividendelor distribuite societatilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulatii a capitalurilor.