Acciza totala pentru tigarete, aplicabila de la 1 iulie, va fi formata din acciza specifica de 27,31 euro pe mia de tigarete si din acciza pe valoare adaugata, ce reprezinta 25% din pretul maxim de vanzare, astfel ca aceasta va ajunge la 50 de euro pe mia de tigarete, a transmis Executivul.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, nivelul accizei pentru tigarete este majorat anual, pana la atingerea nivelului minim obligaoriu prevazut de Directivele Comisiei Europene. Conform calendarului convenit, in 2010, nivelul accizei va ajunge la 74 de euro pe mia de tigarete.

In urma majorarii accizei pentru tigarete, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa creasca, in semestrul al doilea al anului, cu 533 milioane lei, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

Citeste si:

In primele cinci luni ale anului, s-a inregistrat o crestere a incasarilor din accize - inclusiv taxa pe viciu - la bugetul de stat, de 16,24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar ponderea in PIB a veniturilor colectate a fost de 1,17%, cu 0,03% mai mare fata de acceasi perioada din 2007, potrivit datelor ANAF.

Dealtfel, Romania s-a clasat pe primul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile pentru alimente, bautura si tutun in 2005, cu valori de 50%, urmata, la distanta, de Lituania, Bulgaria Letonia si Slovacia, ale caror procente au variat intre 37,3% si 30,1%, potrivit unui studiu Eurostat.