Executivul a decis sa aplice, incepand cu 1 iulie, o acciza totala de 50 de euro pe mia de tigarete, astfel ca pretul cu amanuntul pentru un pachet de tigari se va majora, in medie, cu 39 de bani, potrivit unei Hotarari de Guvern adoptate ieri.
Acciza totala pentru tigarete, aplicabila de la 1 iulie, va fi formata din acciza specifica de 27,31 euro pe mia de tigarete si din acciza pe valoare adaugata, ce reprezinta 25% din pretul maxim de vanzare, astfel ca aceasta va ajunge la 50 de euro pe mia de tigarete, a transmis Executivul.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, nivelul accizei pentru tigarete este majorat anual, pana la atingerea nivelului minim obligaoriu prevazut de Directivele Comisiei Europene. Conform calendarului convenit, in 2010, nivelul accizei va ajunge la 74 de euro pe mia de tigarete.

In urma majorarii accizei pentru tigarete, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa creasca, in semestrul al doilea al anului, cu 533 milioane lei, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

In primele cinci luni ale anului, s-a inregistrat o crestere a incasarilor din accize - inclusiv taxa pe viciu - la bugetul de stat, de 16,24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar ponderea in PIB a veniturilor colectate a fost de 1,17%, cu 0,03% mai mare fata de acceasi perioada din 2007, potrivit datelor ANAF.

Dealtfel, Romania s-a clasat pe primul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile pentru alimente, bautura si tutun in 2005, cu valori de 50%, urmata, la distanta, de Lituania, Bulgaria Letonia si Slovacia, ale caror procente au variat intre 37,3% si 30,1%, potrivit unui studiu Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri